A hazai gépipar diktálta a tempót nyár elején

A régiós országok között a korábbi harmadik helyről az elsőre léptünk elő, az év hátralevő részében további fellendülés várható, ezt a beruházások is elősegítik

Putsay Gábor – 2017.08.12. 00:25 –

Ismét növekedett az ipar a nyár elején, a termelés folyamatos emelkedése elsősorban a külpiaci igények növekedésének és a beindult beruházásoknak tudható be.

ipar 20170812 A járműipar kissé visszaesett, de ezt más szektorok ellensúlyozták (Fotó: Varga Imre)

Az ipart meghatározó feldolgozóipar termelése 3,9 százalékkal nőtt júniusban a tavalyi azonos hónaphoz képest. Az ipari export 4,6 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 2,6 százalékkal emelkedett – mondta tegnap Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva. A KSH legfrissebb közlése szerint júniusban az ipari termelés négy százalékkal, az első fél évben 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,5 százalékkal emelkedett.

Az államtitkár szerint a júniusi adatok érdekes képet mutatnak. A járműgyártás szokatlanul hosszú idő után megint negatív számot hozott. Elsősorban a végtermék-kibocsátóknál, a komplettkocsi-kibocsátóknál történt visszaesés, az alkatrészgyártás kismértékben növekedett. A távirati iroda beszámolója szerint hozzátette, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtott a gépipar – itt két számjegyű volt a növekedés –, az elektronikai ipar és a járműiparhoz kapcsolódó gumiipar. Ezenkívül pozitívnak és előremutatónak ítélte a gyógyszeripart, amely 13 százalékhoz közeli mértékben növelte a teljesítményét. Kitért arra is, hogy a termelés folyamatos emelkedése elsősorban a külpiaci igények növekedésének és a beindult beruházásoknak tudható be. Hozzátette, hogy becslések szerint 2020-ra majdnem hétszázezer személygépkocsit gyártanak majd Magyarországon. Lepsényi István megjegyezte, hogy a konvergenciaterv szerint öt százalék feletti lesz az ipar növekedése ebben az évben. Az ipar továbbra is élénkül, amire hatással lesz az építőipar dinamikus növekedése.

Az exporteladások növekedését a járműipari kivitel 3,6 százalékos csökkenése fékezte, de az első fél évben 2,9 százalékos volt a növekedés. A gépipar júniusban 22,3, a fél évben 12 százalékkal növelte exportját, a számítástechnikai cikkek kivitele 7,2, a fél évben 8,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexport júniusban csak 1,7, de a fél év alatt 5,1 százalékkal nőtt, a gyógyszeripar kivitelének júniusi 19,9 százalékos növekedése a féléves adatot is 6,7 százalékosra tornázta fel.

Mint azt a szakminisztérium tegnap hírül adta, 2014 elejétől 18,5 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye hazánkban, ezzel a régiós országok között a korábbi harmadik helyről az elsőre léptünk elő. A feldolgozóipari alágak 2010-es évtől számított teljesítményét tekintve a legsikeresebb alág a járműipar, amely megkétszerezte termelését. A textiliparhoz és a gépgyártáshoz hasonlóan az egyéb feldolgozóipari alág több mint ötvenszázalékos bővülést ért el a 2010-es bázishoz képest. Az év hátralevő részében – összhangban a konvergenciaprogrammal – a beérkező adatok, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alapján az ipari termelés további bővülésére számítunk, mindezt pedig a beruházások növekedése is segítheti.