Tojáscsúcs Brüsszelben

Eddig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett terméket találtak a forgalomban, még nem tudni, miért keverték bele a mérgező anyagot

Zováthi Domokos – 2017.08.12. 00:23 –

Az uniós biztos összefogást sürget a fertőzött tojások ügyében. Németországban több mint tízmillió ilyen termék is lehet.
Válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a kialakult helyzet rendezésének megvitatására – jelentette be tegnap Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. Az AFP hírügynökség kérdésére elmondta, szeretné elérni, hogy Hollandia, Belgium és Németország felhagyna a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért, és reményét fejezte ki, hogy az mihamarabb véget ér. Hangsúlyozta, legfontosabb feladatuk most a kialakult helyzet kezelése, az információk gyűjtése, majd elemzése lenne annak érdekében, hogy tanulhassanak belőle és javíthassanak a rendszeren minden további bűncselekmény megelőzése érdekében. Az uniós biztos elmondta, hogy a héten egyeztetett az illetékes holland, belga és német miniszterekkel, és javaslatot tett egy csúcstalálkozóra az érintett országok miniszterei és élelmiszer-biztonsági hatósági vezetőinek részvételével. Péntekig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban. A rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál vérszívó paraziták irtására. Egyelőre nem tudni, milyen okból keverték be a hollandiai telepeken használt fertőtlenítő szerbe. Szintén tegnap számolt be a német Rheinische Post arról, hogy a Hollandiából importált és rovarirtószerrel szennyezett tojások száma valószínűleg eléri a 10,7 milliót Németországban. Emellett a német Aldi bejelentette, hogy visszakerül az üzletek polcaira a friss tojás, a múlt héten „merő óvatosságból” távolította el teljes belföldi üzlethálózatában a polcokról a tojást.