Fontos a fiatalok képzése

Segítséget nyújt a kormány azoknak, akiket jégesőkár ért

M. Orbán András – 2017.08.12. 00:22 –

Jól képzett szakemberek nélkül nincs biztos jövő és perspektíva a mezőgazdaságban – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára tegnap Hajdúböszörményben a VI. Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Európa Kupa sajtótájékoztatóján.
Kiemelte, hogy augusztus 31-ig az ország hatvankét mezőgazdasági szakképző középiskolájában pótfelvételit hirdettek meg. Várják a felsőfokú oktatási intézményekbe felvételt nem nyert fiatalokat is technikusi képzésre. Azok számára, akik szakirányú középiskolában végeztek, egy év a képzés, míg az általános gimnáziumokban végzetteknek két év. Azok pedig, akik megszerzik a képesítést és szakirányú felsőfokú intézménybe jelentkeznek, harminckettő többletpontot szereznek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, egymilliárd forint maradt a gazdák zsebében azzal, hogy ingyenessé tették az őstermelői igazolványok kiadását. Elmondta azt is, hogy a jégesőkár enyhítésére ötvenmilliárd forintig állnak a gazdák megsegítésére, miközben ötmil­liárd forint befizetésével kell hozzájárulniuk a kárenyhítési alapba. Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a Juh és Kecske Terméktanács az ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a magasabb jövedelem elérése érdekében.