A királyiak is tanultak a Neymar-ügyből

Labdarúgás. Az idény első spanyolországi El Clásicója előtt a Real Madrid hirtelen rástartolt a katalánok által már hetek óta édesgetett francia szélsőre, Ousmane Dembélére

RR – 2017.08.12. 00:03 –

Még augusztus közepét sem írjuk, de már előttünk az idény második El Clásicója. Az Egyesült Államokban rendezett gálamérkőzés után vasárnap este a Nou Campban játssza a Barcelona és a Real Madrid az első felvonást a spanyol szuperkupáért.

Isco 20170812 Iscót magához láncolta a Real Madrid, kivásárlási ára 700 millió euró (Fotó: Reuters - Peter Cziborra)

Miamiban 3–2-re nyert a Barca, de ennek nemcsak azért nincs már semmi jelentősége, mert a Real Madrid Cristiano Ronaldo nélkül, a katalán legénység pedig az azóta eladott Neymarral állt fel, hanem mert a második félidőben mindkét csapat tizenegyet cserélt, nehéz így „éles” mérkőzésről beszélni. Egyébként is más egy bemutató meccs, mint egy spanyol földön vívott tétmérkőzés.

A Barcelona új edzője, a baszk Ernesto Valverde számára ez a találkozó jelenti majd az igazi debütálást, tegyük azért hozzá, hogy nincs mit szégyellnie a felkészülési mérkőzések eredménysorán sem, hiszen csapata legyőzte a legnagyobb rivális mellett például a Juventust és a Manchester Unitedet is. Alkalmasint ez a legjobb hír a Barcelona hívei számára a nyárral kapcsolatban, mert az átigazolási piacon eddig kevés sikere volt a csapatnak. Neymart nem sikerült megszerezni, Couti­nho pedig bármennyire is szeretne a helyére menni, péntek esti állás szerint a Liverpool még 100 millió euró­ért is meggyőzhetetlen az elengedéséről. A katalánok a legközelebb a francia Ousmane Dembélé megszerzéséhez vannak, de ahogyan ők minden eszközt bevetettek, hogy blokkolják a Paris Saint Germaint a Neymar-ügyben, most a Dortmund igyekszik megakadályozni az ügyletet. „Dembélé: csak órák kérdése” – olvasható a barcelonai Sport egyik címe a honlapján péntek reggel óta. Alkalmasint túl optimistán. Csak a tények kedvéért: a francia szélső piaci értékét a Transfermarkt 33 millió euróra becsüli, a Dortmund tavaly nyáron 15 millióért vette meg, s most 140 millióért sem adja. Itt tartunk. Amúgy a madridi AS kajánul jelentette: hirtelen a Real Madrid is ajánlatot tett a németeknek Dembéléért.

A Real Madridban minden bizonnyal visszatér Cristiano Ronaldo a kezdőcsapatba, Luka Modric ellenben, egy régi eltiltás miatt, hiá­nyozni fog. Így elképzelhető, hogy Isco és Bale is kezdhet, utóbbinak a szerződését éppen a napokban hosszabbította meg a Real Madrid, tanulva a Neymar-ügyből, 700 millió eurós kivásárlási árat meghatározva.

A katalán lapok szívesen emlegetik, hogy Lionel Messi a spanyol szuperkupadöntők történetének rekordere, s ebben semmi túlzás sincsen. Az argentin gigasztár tizenöt mérkőzést játszott eddig a trófeáért, a kétmérkőzéses döntőkből hetet nyert meg, tizenkét gólt szerezve. Utóbbiak közül ötöt a Real Madrid kapujába elhelyezve.

Spanyol szuperkupa, 1. mérkőzés: Barcelona–Real Madrid (vasárnap, 22.00, tv: Digisport1). A visszavágót szerdán Madridban rendezik.