Dagad Czeglédyék adócsalási ügye, bővült a bűnszervezet

Őrizetbe vették az IdeHaza Iskolaszövetkezet egykori ügyvezetőjét is

Bán Károly – 2017.08.11. 13:45 –

Az utánpótlás-nevelésben szakmai igazgatóként dolgozott az a férfi, akit tegnap tizenkettedikként őrizetbe vettek a szocialista Czeglédy Csaba és társai ügyében folytatott nyomozás során.

Tegnapi cikkünkben még azt írtuk, Czeglédyék pilótajátéka az IdeHaza Iskolaszövetkezetnél omlott össze. Ez az állítás aztán olyannyira bebizonyosodott, hogy a Szegedi Járási Ügyészség tegnap őrizetbe vett egy férfit, aki – mint azt más forrásból megtudtuk – éppen az MSZP szombathelyi frakcióvezetője által az „iskolaszövetkezetek fővárosává tett” bodajki, illetve komáromi IdeHaza Iskolaszövetkezet ügyvezetője. A férfit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős, 181 millió forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. 2015–2016-ban munkaerő-közvetítő tevékenységet végzett több magyarországi cég számára. A csoport tagjai olyan számlázási láncolatot építettek, amelyben a zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón keresztül látta el, valójában azonban a munkaerőt közvetlenül biztosította. A tizenkettedik gyanúsítottként őrizetbe vett szombathelyi B. Roland a Bodajkon 2015 áprilisában bejegyzett Alba Pro Regia Iskolaszövetkezet ügyvezetője volt. Ez az iskolaszövetkezet rövid ideig „élt”, bár 688 millió forint értékű diákmunkát kiszámlázott, szep­temberben már megszűntnek nyilvánították. Helyére az IdeHaza Iskolaszövetkezet lépett, amelynek „karrierje” szintén Bodajkról indult, de 2016-ban már Komáromba tette át székhelyét. Czeglédyék I Love Diákmunka nevű oldaláról ide léptek be azok a diákmunkások, akiket ezerszámra nem fizettek ki. Az őrizetbe vett férfit januárban nevezték ki a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia utánpótlásért felelős igazgatójává, ám júniusban felbontották a szerződését.

A Fidesz a Czeglédy-ügyben azt tartja a legfontosabbnak, minél hamarabb kártalanítsák a becsapott diákokat – közölték tegnap.