Húsz illegális bevándorló szállt partra egy spanyol strandon

Az afrikai migránsok partra tolták a csónakot, majd elszaladtak

MH/MTI – 2017.08.11. 12:44 –

Mintegy húsz afrikai illegális bevándorló kötött ki gumicsónakkal egy dél-spanyolországi tengerpart strandján a napokban - a szokatlan látványt az egyik fürdőző rögzítette mobiltelefonjával, és tette közzé az interneten.

A felvétel szerint az érkezők a fürdőzők között a partra tolták a csónakot, majd elszaladtak.
A Cádiz közelében lévő Zahara de los Atunes strandján történtekkel kapcsolatban a helyi csendőrség nem adott ki hivatalos állásfoglalást, így egyelőre nem tudni, hogy később mi történt az illegális bevándorlókkal. 
A csendőrség érdekvédelmi szervezete (AUGC) szerint érkezett bejelentés az esetről, de a közelben akkor csak egy egyszemélyes egység volt riasztható.
A szakszervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mindennapos esetről van szó.
A nyári időszakban a kedvező időjárás feltételek miatt a Gibraltári-szoros környékén is növekszik azok száma, akik gumicsónakokba, bárkákba összezsúfolódva próbálnak eljutni az európai kontinensre Afrika felől, illegálisan. Ennek mértéke azonban nem éri el az Olaszországban partot érők óriási számát.
A Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter legutóbbi ismertetése szerint júniusban megközelítőleg 2200-an próbáltak meg 84 csónakban átkelni a szoroson a spanyol partok irányába. A politikus őket az embercsempész maffiák áldozatainak nevezte.
Spanyolországban összesen az idei első félévben csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, kétszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.