Az árakkal együtt a kiadó ingatlanok száma is nőtt

Augusztusban több lakást kínálnak, a felsőoktatásban tanulók az önsegélyező pénztárak támogatásával tudnak lefaragni a bérleti díjból, és még adókedvezményt is kaphatnak

Gazsó Rita – 2017.08.11. 02:00 –

Robbanásszerűen megnőtt a kiadó lakások száma az elmúlt hetekben. A választékkal együtt azonban az árak is nőttek, viszont létezik egy módszer ezek csökkentésére.

felvételi 20170811 A sikeres felvételit követően sokan augusztusban keresnek albérletet (Fotó: Varga Imre)

Az albérletpiac, ahogy évek óta megszokhattuk, főként a felsőoktatási tanév kezdete miatt, kiugróan élénk júliusban és augusztusban. A kereslet az idén is óriási, de a kínálatra sem lehet panasz. Országos szinten több mint tízezer kiadó lakás van a piacon, ami tizenegy százalékkal haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtti kínálat szintjét. Budapesten a magánszemélyek nyolcszázzal több lakást kínálnak bérlésre, mint pár héttel ezelőtt, és a bérleti díjak is emelkedtek.

A fővárosban százötvenezer forint a havi bérleti díjak átlaga, míg a nagy vidéki egyetemi városok közül Szegeden száz-, Debrecenben nyolcvanöt-, Győrben átlagosan kilencvenöt-, Pécsett nyolcvanháromezer, Miskolcon pedig hetvenezer forintért kínáltak egy-egy kiadó lakást augusztus első hetében. Sok diák családjának túlzott kiadást jelent a bérelt lakás, de vannak olyan megoldások, amellyel jelentősen csökkenthetők a költségek. Az egyik ilyen az önsegélyező pénztári konstrukció - mutatott rá közleményében Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elemző szerint a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményben tanuló, huszonöt évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a pénztári befizetések után húszszázalékos, évente maximum százötvenezer forint értékű adókedvezmény jár. Így lényegében állami támogatás vehető igénybe az albérleti díjak fizetéséhez is.

Az önsegélyező pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege gyermekenként az adott év első napján érvényes havi minimálbér, tehát 2017-ben 127,5 ezer forint lehet. Ez havi szinten több mint tízezer forintos tétel. Másként fogalmazva az önsegélyező pénztáras megoldással a havi bérleti díj akár öt–húsz százalékkal mérsékelhető attól függően, hogy melyik városban vagy kerületben található az albérlet - tette hozzá Balogh László. Az önsegélyező pénztárban felgyűlt megtakarítások az albérletdíjak mellett számos más dologra, például közüzemi díjakra, hiteltörlesztésre vagy meghatározott egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerekre is fordíthatóak.

Balogh szerint az önsegélyező pénztári kiegészítés felértékelődhet a jövőben annak köszönhetően, hogy az elmúlt két-három évben jelentősen megemelkedő bérleti díjakra fordítandó kiadásokat ezzel jelentősen csökkenthetik a felsőoktatásban tanuló gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok.