Hazahozták Vanesszát

Az elsődleges vizsgálatok szerint stabil a kómában lévő, tizenkilenc éves lány állapota, a szegedi klinika szakemberei várhatóan már megkezdik az ébresztését

MH-összeállítás – 2017.08.11. 01:47 –

Magyarországon van már a Bulgáriában három hete súlyos autóbalesetet szenvedő, kómában levő magyar lány, akinek kezelését a szegedi klinikán folytatják.

betegszállító 20170811 A sérültet speciális betegszállító repülőgéppel hozták Magyarországra (Fotó: MTI - Rosta Tibor)

Szegedre szállították Bulgáriából tegnap kora délután azt kómában lévő, tizenkilenc éves lányt, aki három hete szenvedett súlyos autóbalesetet a az országban, és akit korábban a burgaszi kórházban kezeltek. Egy speciális kisrepülőgéppel hozták haza, kezelését a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének szakemberei folytatják. Molnár Zsolt, az intézmény tanszékvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Burkus Vanessza állapota stabil, a bulgáriai terápiához hasonlóan, rövid hatású szerekkel altatásban tartották átvétele után, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már ma megkezdik az ébresztését.

Abban az esetben, ha a sebészek a vizsgálatok után szükségesnek tartják a műtétet, a sérült tovább marad altatásban, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt a tájékoztatón a lány felépülésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, az nem biztató, hogy nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és tudata azóta sem tisztult ki. A rehabilitáció esélyeiről csak az ébresztés után lehet biztonsággal nyilatkozni, amikor az orvosok már bizonyosan meg tudják állapítani, milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandók-e vagy sem.

Burkus Vanesszánál a baleset következményeként agyi ödéma alakult ki, két nyaki csigolyája eltört. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlété­ben telefonkonferencián konzultáltak arról szombaton, mikor lehet hazaszállítani a beteget. A bolgár intézmény korábban elzárkózott a lány kiadásáról, arról azután kezdtek tárgyalni, hogy a magyarországi klinika vezetője személyes levelet írt bolgár kollégájának.

Sajtóhírek szerint Burkus Va­nessza idegenvezető barátjához utazott nyaralni Bulgáriába, ahol a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó. Az autóban rajtuk kívül két magyar turista – egy idősebb nő és annak unokája – ült, s a balesetben az asszony meghalt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan közvetített a történtek után. A sérült lány apja kedden úgy nyilatkozott, hogy lánya bulgáriai gyógykezelésének költségeit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fedezi.