Dübörög a fesztiválgyár

Mínusz egyedik nap a rock jegyében +GALÉRIA

MH/MKL – 2017.08.10. 13:58 –

Aki szerdán járt a Szigeten és előzőleg nem tanulmányozta alaposan a napok besorolását, valószínűleg nem is igazán érzékelte, hogy tulajdonképpen még csak a mínusz egyedik napnál járunk: noha a programhelyszínek egy része még nem üzemelt, a tömeg erről nem igazán vett tudomást, hömpölygött, mintha legalábbis teljes erővel dübörögne a fesztiválgyár.

Pinkrepül576x356Ének a fejek felett - Fotó: Facebook/Sziget Fesztivál 

Ez minden bizonnyal annak volt köszönhető, hogy visszatért a Sziget nagyszínpadára P!nk, vélhetően ő volt az a húzónév, aki képes volt azt az 50-60 ezer embert a helyszínre csábítani.

De ne siessünk ennyire előre: a fellépők sorát stílusosan a Nagy-Szín-Pad verseny idei nyertese, a Lóci játszik kezdte a tikkasztó hőségben, miközben a bérletesek zöme még a bejutással, sátorveréssel és az első védőitalok beszerzésével volt elfoglalva. Rögtön utánuk következett a közeli Bosznia-Hercegovina kultikus zenekara, a Dubioza Kolektív. 

dubiFotó: Facebook/Dubioza Kolektiv és Ficsor Márton/Magyar Hírlap

A bosnyák formációval korábban a Sziget világzenei színpadán találkozhattunk: a népes csapat zenéjében a balkáni ütemek keverednek a hip-hoppal, a ska ritmusával, a punk és a funk elemeivel, némi reggea beütéssel. Mindez így egészen furcsán hangzik, de a végeredmény egy semmivel össze nem hasonlítható, balkániasan pimasz bosnyák produkció, amely a közönség tetszését maximálisan elnyerte: az együttes dalainak egy részét angolul, másik részét anyanyelvén adta elő, azonban ez semmit nem vont le az élvezhetőségből, elvégre a zene az zene, a ritmus pedig ritmus, bármilyen nyelven is énekelnek hozzá...

Az énekesnő szelfije
P!nk koncertjén történt, hogy a közönségben valaki az első sorból fényképezte mobiltelefonnal az énekesnőt, de nem nagyon sikerült elkapnia. Izgett-mozgott, ott ficánkolt a kordonnak feszülve. Amikor az előadó észrevette ezt, lehajolt a színpadról, és elkérte a rajongó készülékét. Az énekesnő, anélkül, hogy közben egy pillanatra is leeresztette volna a mikrofont, éneklés közben készített egy közös szelfit a rajongóval, majd visszaadta a telefont. Így teljesült egy rajongó nagy álma…

A bosnyákok után a kanadaiak következtek: a Billy Talent is visszatérő fellépő a Szigeten, ráadásul korábban is kiváló produkciójáról maradt emlékezetes számunkra. A gitárfutamok egyébként is egyre ritkábban hangzanak fel a nagyszínpadon, így különösen élvezetes volt Ben Kowalewiczék lüktető, izgalmas előadása, még ha néha már-már picit irritáló is volt az énekes vissza-visszatérő Buda-Pest skandálása... A nézők persze vették a lapot, skandáltak lelkesen, ahányszor csak kérték tőlük, hisz mindenki örül, ha interakcióra szólítják. Különösen megható pillanat volt, amikor az együttes a Linkin Park menrég elhunyt énekese, Chester Bennington emlékének szentelve adta elő egyik újabb szerzeményét, a Leave Them All Behind címűt...

sziget-FMFotó: Ficsor Márton/Magyar Hírlap

S noha a szerdai fellépők önmagukban is tömegeket megmozgató nevek, az igazi attrakció, a legfőbb szenzáció P!nk volt. Az énekesnő és csapata pontban este fél tízkor lépett színpadra, nyoma sem volt a közönség nagyképű semmibevételének, amit Rihannától tapasztaltunk tavaly, amikor a sztár szűk félórás késéssel került elő és tolt le egy erősen hakniízű koncertet. Nem, P!nk egyetlen mozzanatában sem emlékeztetett tavaly látott kolléanőjére: P!nk az első másodperctől az utolsóig ott volt, jelen volt, a színpad minden centijét betöltötte, ugrált, táncolt, szaladgált, egy kicsit még repkedett is a nézők feje felett (nem vicc!), közben pedig énekelt, szinte megállás nélkül. A legmegkapóbb az a mintegy 20-25 perc volt, amikor gitárosával kiült a színpadra és előadta a feldolgozásokból álló akusztikus blokkját. Ha az ember behunyta a szemét, akárha Janis Joplin szelleme elevenedett volna meg, úgy szólt a Me and Bobby McGee... Ha pedig kinyitotta, egy olyan előadót látott maga előtt, aki pontosan érti és érzi, mi kell a közönségnek – és azt meg is adja, az elsőtől az utolsó pillanatig, amíg színpadon van. Profi, a szó legjobb értelmében, koncertjén vélhetően minden egyes másodperc tervezett, de ez az a fajta szervezettség, amely csak hozzáad a produkcióhoz, amit így azok is tudnak élvezni, akiknek a toplistáján nem P!nk áll az első helyen.

A szervezőket dicséri egyébként, hogy azoknak sem kell teljes egészében lemondaniuk a Sziget-élményről, akik nem tudnak fizikai valójukban is a Hajógyári-szigeten tartózkodni, ugyanis a számos programhelyszín közül öt színpadról biztosítanak élő közvetítést: a nagyszínpadról 16 és 23 óra között megy a live stream, az A38 színpadról pedig délután háromnegyed öttől hajnali háromnegyed háromig. A Világzenei Színpad történéseit fél öt és fél egy között követhetik otthonról az érdeklődők, az Electronic Beats Aréna este tíz és hajnali fél öt között „sugároz”, a Colosseum pedig hattól háromig „fogható” a Sziget.hu oldalon, a fesztivál hivatalos YouTube- és Facebook-oldalán.

Másnapozó
A Budapest Park programhelyszínén állítottak fel egy kisebb, mobil medencét, amelyben felnőtt embernek nagyjából térdig ér a víz. Az eredeti elképzelés szerint a reggeli, ébredés utáni percekben egy kis könnyű, laza időtöltést, meg persze a forróságban a hűsítést szolgálná a medence, amelynek ezt a találó nevet adták: másnapozó. Az ötlet már a mínusz egyedik napon is hatalmas sikert aratott, elsősorban az alig tizenéves, vagy még annál is fiatalabb látogatók körében. Gyerekek pancsoltak, játszottak, ugrándoztak a vízben. Miközben az idősebbek, köztük nagypapakorúak, hatvan-hetven éves látogatók a medence szélén ülve lógatták lábukat a vízbe. Körülöttük pedig szinte az összes köztes nemzedék feltűnt időközben. A medencét esténként, a nagykoncertek idejére biztonsági okokból lezárják.