Soros szervezetei bojkottálják a regisztrációt

A Nyílt Társadalom Alapítvány a Helsinki Bizottságot 610 ezer dollárral, azaz 153 millió forinttal támogatta tavaly, míg a TASZ-t 476 ezer dollárral, vagyis 120 millió forinttal

Baranya Róbert – 2017.08.10. 04:30 –

Egyelőre ígéretükhöz híven, valóban nem jelentették be a bíróságon a George Soros alapítványai által támogatott szervezetek, hogy jelentős külföldi támogatásban részesülnek – derül ki az civil szervezetek nyilvántartásából.

civilA bizottsági ülést is megzavarták a tiltakozó szervezetek aktivistái (Fotó: Hegedüs Róbert)
A júniusban elfogadott civiltörvény alapján eddig huszonhét olyan civil szervezet tett eleget regisztrációs kötelezettségének, amely a jogszabályban meghatározott mérték feletti külföldi támogatásban részesül – tudta meg lapunk a civil szervezetek nyilvántartásából. A törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok tizenöt napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot. Az érintetteknek a bejelentés után saját honlapjukon, valamint az általuk kiadott sajtótermékeken és egyéb kiadványokon is fel kell tüntetniük, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. Az OBH nem nevezte meg az eddig regisztrált szervezeteket, de a nyilvántartásból kiderült, a törvény ellen bojkottot hirdetők nem regisztráltak eddig. Ismert, a törvény hatályba lépése után több, George Soros alapítványa által támogatott szervezet is jelezte, megtagadja a nyilvántartásba vételt.

Ezek alapján talán nem meglepő, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Helsinki Bizottság adataiban sem szerepel ilyen bejegyzés, ahogy a jogszabály ellen szintén tiltakozó Amnesty Internationalnál sincs feltüntetve, hogy külföldről kap támogatást. A George Soroshoz tartozó Nyílt Társadalom Alapítvány tavaly a Helsinki Bizottságot 610 ezer dollárral azaz 153 millió forinttal támogatta, míg a TASZ-t összesen 476 ezer dollárral, azaz 120 millió forinttal. A Nyílt Társadalom Alapítvány más szervezeteket is pénzelt jelentős összegekkel az előző évben, de ezek adatlapján sem szerepel ilyen bejegyzés, így a Civil Kollégium Alapítványnál vagy a Háttér Társaságnál sem. Igaz, nem tudni, hogy az idén kapnak-e pénzt a Nyílt Társadalom Alapítványtól, vagy más külföldi forrásból, és ha igen, az meghaladja-e a 7,2 millió forintot.
Ugyanakkor például a Budapesti Nyílt Társadalom Alapítvány regisztrálta magát az adatbázisba, az egyik első szervezet pedig nem más volt, mint a Magyar Vöröskereszt.

A Fidesz a törvény elfogadása kapcsán hangsúlyozta, hogy a törvényre a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség, hozzátéve, George Soros nyíltan elismerte, hogy migránsokkal akarja betelepíteni Európát, le akarja bontani a kerítést, és ehhez az általa finanszírozott ügynökszervezeteket használja fel.