Czeglédyék pilótajátéka az IdeHaza iskolaszövetkezetnél omlott össze

A baloldal házi ügyvédje a rácsok mögül tett ajánlatot a károsult diákmunkások képviseletét ellátó szervezet elnökének - Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban

Bán Károly – 2017.08.10. 04:22 –

Lényegében pilótajáték volt a Humán Operátor Zrt. diákmunka-szervezése, a fiktív iskolaszövetkezetek mind bedőltek, tönkrementek. Az adócsalással gyanúsított szocialista politikus és társai játéka a diákok mellett a költségvetésnek is milliárdos károkat okozott.

A Czeglédy-féle cégháló húsz iskolaszövetkezetet hozott létre, amelyek többsége bedőlt, kényszertörléssel távozott az „élők sorából”. A még megmaradt iskolaszövetkezetek közül hat a Fejér megyei Bodajkon található, ugyanazon a címen (Petőfi Sándor utca 7.), és az alábbi neveken: Alba Meló, Alba Pro Regia, Diákmunka Pont Neked, Student Pro, Studentka Work (korábban: Alba Student), Copernicus. Szintén a szombathelyi szocialistához, Czeglédy Csaba Humán Operátor Zrt.-jéhez kötődik az IdeHaza Iskolaszövetkezet (korábban: Perfect Regia), amely az egyik legfiatalabb képződménye a céghálónak, s mint a Facebook-bejegyzésekből kiderül, ez az a szövetkezet, amely ezres számban felejtette el kifizetni a diákok munkabérét. Úgy is fogalmazhatnánk: a pilótajáték náluk dőlt be.

Az IdeHaza egy komáromi címen található, ennyiben kakukktojás, annyiban nem, hogy őket is Bodajkon jegyezték be. Összegezve: Bodajkon tehát hat olyan Czeglédy-féle iskolaszövetkezet működött eddig, amelyben a Petőfi Sándor utca 7. szám alatt ténylegesen dolgozó alapítványi iskola igazgatója szerint egy befogadást kérő ügyvéden kívül nem járt senki az iskolaszövetkezetektől. Aki pedig járt – az ügyvéd –, úgy tudjuk, egyike annak a tizenegy gyanúsítottnak, akit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, hárommilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással gyanúsít az ügyészség.

A Czeglédy-féle iskolaszövetkezeti hálónak van makói szála is, amelyben már vádat emeltek, s amelyben Czeglédyt csupán tanúként hallgatták ki. Ám Szanka Ferenc, a Szegedi Járási Ügyészség szóvivője lapunknak már megerősítette, hogy a mostani nyomozás és a már vádemeléssel végződött ügy bírósági szakban összeérhet. Ennek oka, hogy a vádemelés időszakában még nem voltak arra bizonyítékok, hogy a makói szövetkezetet is a Humán Operátor Zrt. emberei működtették.

Az Origo.hu tegnap arról írt, hogy az előzetesben lévő Czeglédy ajánlatot tett a károsult diákmunkások képviseletét ellátó DiákÉsz elnökének, hogyha pontosan megjelölik az elmaradt fizetések összegét, akkor kártalanítják a diákokat. Ehhez a NAV-nak fel kellene oldania a cég számlájának zárolását. A DiákÉsz lapunknak azt mondta, erre az adóhatóság nem lát jogi lehetőséget.

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban
Újabb gyanúsítottat - egy bodajki iskolaszövetkezetet vezető férfit - vettek őrizetbe a Czeglédy Csaba és társai ellen költségvetési csalás miatt indult eljárásban, az ügyészség indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a szombathelyi férfit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. 2015-2016-ban munkaerő közvetítő tevékenységet végzett több magyarországi cég számára. A csoport tagjai olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyben a zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón keresztül látta el, valójában azonban a munkaerőt közvetlenül biztosította. A gyanú szerint az iskolaszövetkezetek - így a most őrizetbe vett férfi által irányított bodajki is -, a számlázási lánc végén álltak, ténylegesen nem végezték el a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenységet. Az iskolaszövetkezetek szerepe csak a fiktív számlák kiállítása volt, hogy a zrt. így csökkentse adófizetési kötelezettségét. A gyanú szerint az őrizetbe vett szombathelyi férfi - aki 2015 tavasza óta irányította a bodajki székhelyű iskolaszövetkezetet - mintegy 181 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.