A világ legnagyobb dinoszauruszát fedezték fel Argentinában

A hetvenhat tonnás behemót mellett a tyrannosaurus eltörpülhetett a maga körülbelül hét tonnás súlyával

MH/Independent – 2017.08.09. 15:11 –

A hatalmas növényevő maradványait 2012-ben fedezték fel Argentina déli részén, az ásatáson résztvevő paleontológusok szerint a behemót a titanoszauruszok legnagyobb képviselője lehetett. A patagotitan mayorum nevű állat nagyjából százmillió évvel ezelőtt élhetett.

 

A hatalmas növényevők átlagosan harminchét méter hosszúak lehettek, és mintegy hat méteres marmagassággal büszkélkedhettek. A kutatók már korábban is találtak titanoszauruszokat a régióban, de eddig ez a faj a legnagyobb, ami eddigi tudomásunk szerint valaha a Földön élt. A titanoszauruszok növényevők voltak, és Diego Pol, az argentin őslénytani múzeum munkatársa szerint lassú mozgású, békés állatok lehettek. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy mitől nőhettek ilyen hatalmasra ezek az állatok, jelenlegi feltételezésük szerint ez a Föld növényvilágának robbanásszerű fejlődésének köszönhető – ahogy a faj fejlődött, az egész világ egy svédasztal lehetett a növényevők számára.

Kristi Curry Rodgers, a Macalster College kutatója szerint a mostani leletek különlegesen fontosak, mivel ennél nagyobb állat maradványai még nem kerültek elő, de kiemelte, hogy mindez azt is jelentheti, hogy a váratlanul jött bőségnek köszönhetően elképzelhető, hogy százmillió évvel ezelőtt még ennél nagyobb dinoszauruszok is létezhettek.