Az első dollármilliárdos sportoló a világon Michael Jordan lett

Kosárlabda. Huszonöt éve született az első Dream Team, amely végigverte a világot, s hatalmas fölénnyel nyerte meg a barcelonai olimpiát

AD – 2017.08.09. 00:40 –

Éppen huszonöt éve, hogy olimpiai bajnoki címet szerzett Barcelonában a sporttörténelem egyik legnagyszerűbb csapata. Az volt az első alkalom, hogy aktív NBA-játékosok képviselték az Egyesült Államokat az olimpián – a kor valódi szupersztárjai kápráztatták el a világot játékukkal.

Jordan 20170809 Michael Jordan üzletembernek is  világklasszis (Forrás: Wikipedia)

Az NBA sztárjai először végigverték az amerikai kontinens csapa­tait 1992. június–júliusban, átlagosan 51,5 pontos különbséggel páholták el Kubát, Kanadát, Panamát, Argentínát, Puerto Ricót és Venezuelát. A barcelonai olimpián még rátettek egy lapáttal: Angola, Horvátország, Brazília, Németország, Spanyolország, Puerto Rico, majd a legjobb két európai, Litvánia és újra Horvátország ellen átlagosan 43,75 pontos különbséggel nyertek. A valóban remek horvátokat egyszer 103:70-re, majd a fináléban 117:85-re ütötték ki. Ez a gárda lett az úgynevezett Dream Team, az Álomcsapat.

Az 1991-ben HIV-pozitívként diag­nosztizált s az olimpiára önmagát reaktiváló Magic Johnsonnak, a kosárlabdatörténet egyik legjobbjának akad egy elhíresült mondása: „Ha jobbra nézek, ott van Michael Jordan, ha balra, ott meg Charles Barkley és Larry Bird. Most akkor kinek passzoljam a labdát?”

A huszonöt évvel ezelőtt Chuck Daly által irányított gárda tagjai ma már, Chris Laettner kivételével, mind túljárnak az ötvenen. Csak kevesen maradtak a kosárlabda közelében, ma már nem a sportág művelése a közös bennük, hanem az, hogy szinte mindannyian rengeteg pénzt áldoznak jótékony célokra. Larry Bird (hatvanéves) májusig az Indiana Pacers elnöke volt, e posztról lemondott ugyan, de továbbra is a klub tanácsadója. Pat Ewing (54), elsősorban önmagát alakítva, vállalt néhány sitcomban apróbb szerepeket, de edzősködik, a Georgetown Hoyas trénere. Az egyik legtöbbet adományozó korábbi kosárlabda­sztár. Hozzá hasonlóan gáláns az „Admirális”,  David Robinson (51), aki a pályafutása befejezése után mesterdiplomát szerzett egy katolikus egyetemen vállalatszervezésre szakosodva. Korábban a feleségével alapítványi iskolát hozott létre, hátrányos helyzetű gyerekek számára.

Scottie Pippennek (51) nem igazán sikerültek a befektetései, mint ahogyan a magánélete sem, a Chicago Bulls elnökének, Michael Reins­dorfnak a tanácsadója. Christian Laettner (47) keresi a helyét az életben, ifjúsági edzőtáborokat szokott tartani. Clyde Drexler (55) szakkommentátor, az amerikai terminológia szerint color commentator a Houston Rockets hazai mérkőzésein. Nem ebből él, ingatlanjai vannak. Karl Malone (53) üzletember, a Teriyaki Grill és Eskimoe Ice Cream tulajdonosa, emellett a Utah Jazz játékosainak képzésébe is beszáll. Sok pénzt adományoz politikai célokra, segítette hajdanán George W. Bush kampányát is. A mélyen vallásos, katolikus hitű, hat gyereket felnevelő John Stockton (55) üzletember, de emellett edzősködött női csapatoknál is. Az előző mondat első fele nagyrészt igaz Chris Mullinra (53), noha „csak” négy gyermeke van. Dolgozott tanácsadóként vagy vezetőként a Golden State Warriorsnál és a Sacramento Kingsnél.

Charles Barkley (54) a TNT televíziós hálózat egyik legsikeresebb NBA-elemzője. Earvin „Magic” Johnson (57) nagyon sikeres üzletember, a Magic Johnson Enter­prises tulajdonosa. Több Los Angeles-i sportcsapat résztulajdonosa is volt. Michael Jordan (54) a kosárlabda­sport első számú csillagából a legvagyonosabb kosársztárrá lett, ő volt az első sportoló a világon, aki 2015-ben dollármilliárdos lett. A Forbes tavaly a világ 1577. leggazdagabb emberének rangsorolta.