Ultimátumot intézett kormányához az olasz belügyminiszter

Marco Minniti közölte, ha nem támogatja a kabinet egésze a migrációs intézkedéseit, lemond tisztségéről

MH/MTI – 2017.08.08. 15:41 –

Lemondással fenyegetett Marco Minniti olasz belügyminiszter, miután a római kormány balközép politikusai nem támogatták őt a nem kormányzati szervezetek (NGO) munkáját szabályozó intézkedések bevezetésében az olaszországi kikötők lezárásával az NGO-mentőhajók előtt - jelentette az olasz sajtó kedden.

A Corriere della Sera napilap úgy tudja, Marco Minniti nem jelent meg a hétfői kormányülésen és lemondással fenyegetett, miután a balközép kormány más miniszterei fenntartásaikat fejezték ki a belügyminiszternek az NGO-kal szembeni fellépése miatt. Marco Minniti ultimátumot intézett: vagy a kormány egésze támogatja migrációs intézkedéseit, vagy lemond tisztségéről. Hétfő este Sergio Mattarella államfő és Paolo Gentiloni kormányfő is elismerését fejezte a belügyminiszter migrációs politikája iránt, ami Marco Minniti maradását eredményezte. 

A belügyminiszter a keményvonalas politika híve a földközi-tengeri embermentésben résztvevő NGO-kal szemben: azok a szervezetek, amelyek nem csatlakoznak a római kormány magatartási kódexéhez, vagyis nem működnek együtt az olasz hatóságokkal, nem szállíthatják olaszországi kikötőkbe a migránscsoportokat. A Jugend Rettet német NGO mentőhajóját az olasz hatóságok lefoglalták, az Orvosok határok nélkül (Msf) és a spanyol Proactiva Open Arms mentőhajóját nem engedték olasz vizekre belépni. 

Az olasz parti őrséget irányító Graziano Delrio infrastrukturális miniszter azonban elrendelte, hogy az Msf hajójáról a parti őrség hajói átvegyék a migránsokat, és olasz partokra szállítsák őket. Delrio úgy nyilatkozott, az embercsempészek, nem pedig az NGO-k ellen kell "háborút indítani". Mario Giro külügyminiszter-helyettes elfogadhatatlan nevezte, hogy a migránsokat ne fogadják be és a tengerről visszafordítsák Líbiába.

Andrea Orlando igazságügyminiszter is úgy látta, az NGO-kat nem lehet megkülönböztetés nélkül pellengérre állítani, valamint a belügyminiszter nem várhatja el, hogy az NGO-k "az olasz kormány operatív eszközei" legyenek. Arra utalt, hogy a belügyminisztérium rendelkezései szerint minden NGO-mentőhajón egy-egy olasz katonának vagy rendőrnek kell szolgálnia. Az NGO-k többsége erre nemet mondott. 

A magatartási kódexet eddig kilenc NGO-ból négyen írták alá (Save the Children, Moas, Sea-Eye és utolsóként a Proactiva Open Arms), de az Sos Mediterranée is jelezte, hogy készen áll csatlakozni. 

Elemzők szerint a parlamenti választások előtt álló olasz balközépben a Marco Minniti képviselte pragmatikus szárny és a humanitárius okokból bármilyen zárásra nemet mondó keresztény politikuscsoport került szembe egymással. Az olasz jobbközép ellenzék ellentmondásként kritizálta, hogy a parti őrség átvette az Msf mentőhajójáról az embereket, és arra szólította fel a parti őrség tagjait, tagadják meg a migránsok átvételét az NGO-mentőhajókról. 

Támogatja az olasz haditengerészeti missziót az ENSZ líbiai megbízottja 

Helyes útnak nevezte a líbiai felségvizeken indított olasz haditengerészeti missziót Ghassan Salamé az ENSZ líbiai megbízottja Paolo Gentiloni olasz kormányfővel és Angelino Alfano olasz külügyminiszterrel Rómában kedden tartott találkozón, amelyen az olasz diplomácia vezetője bírálta Párizs líbiai közvetítését. 

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország Líbia stabilizálásán dolgozik. Az ENSZ döntő lökést adhat ennek a folyamatnak - jelentette ki az olasz miniszterelnök. Hozzátette: ha sikerül megerősíteni a líbiai hatóságokat, ez hatékonyabbá tudja tenni az embercsempészekkel szembeni közös elkötelezettséget. 

Ghassan Salamé és Angelino Alfano sajtótájékoztatón foglalta össze egy órás zárt ajtók mögötti megbeszélésüket. Az ENSZ líbiai megbízottja Tripoliból érkezett az olasz fővárosba. Kijelentette, a líbiai parti őrségnek az embercsempészekkel való fellépésben technikai-logisztikai támaszt nyújtó olasz haditengerészeti misszió a "helyes út" az észak-afrikai állammal való együttműködésben.  Hangsúlyozta, hogy a líbiai válság megoldása érdekében minden líbiai féllel tárgyalni kell, Líbia akármelyik térségét is képviselje, valamint nem csak a politikai, hanem a civil élet képviselőivel is párbeszédet kell folytatni.

Ghassan Salamé hozzátette, hogy "minden országnak abszolút joga saját határainak ellenőrzése, és erre a legjobb megoldás a szomszédos országokkal való együttműködés". Arra utalt, hogy a tengertől övezett Olaszország külső határának Líbia partjai számítanak, ahonnan a migráció elindul. Az ENSZ képviselője Roberta Pinotti olasz védelmi miniszterrel is egyeztetett. 

Angelino Alfano kijelentette, az ENSZ-nek nagyon erős vezetői szerepet kell betöltenie a líbiai politikai rendezésben. Az olasz külügyminiszter szerint "a túl sok tárgyalás, túl sok közvetítés és túl sok közvetítő semmilyen eredményhez nem vezet". Az olasz diplomácia vezetője a Párizsban július 25-én tartott líbiai csúcstalálkozóra utalt, amelyen Emmanuel Macron francia elnök először ültette tárgyalóasztalhoz Fájez esz-Szarrádzs az ENSZ elismerte líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökét és a líbiai keleti felét irányító Halifa Haftár tábornokot. Az olasz diplomácia a párizsi találkozót "keresztbe szervezésként" értékelte azután, hogy a római kormány több mint egy éve a líbiai rendezésen dolgozik a felek közötti közvetítéssel. 

A földközi-tengeri embermentésben dolgozó nem kormányzati szervezetekkel kapcsolatos olaszországi vitákról Angelino Alfano megjegyezte, ellenzi a "szigorúság és emberség, a szabályok tiszteletben tartása és a szolidaritás, a nemzetbiztonság és az emberi jogok szembeállítását". Olaszország a nemzetbiztonság és emberség közötti összhangban hisz - mondta az olasz külügyminiszter.