Tallózás a Magyar Hírlapból

Válogatás a hét írásaiból

2017.08.12. 01:00 –

Tallózás gif 2017.08.11.

Kontrollálatlan továbbképzések - Az átlag harmincórás tanfolyamok díja ötven- és százezer forint között van, az értékelésről a szervezők szolgáltatnak adatokat, ám annak valóságtartalmát alig ellenőrzik. Tökéletesen elégedettek a továbbképzésekkel a pedagógusok – legalábbis a szervezők által beküldött adatlapok szerint. A gyanúsan egyöntetű pozitív minősítések nem sok segítséget adnak az érdeklődőknek, ellenőrzésre pedig csak szórványosan kerül sor: az Oktatási Hivatal havonta három-négy szervezőnél tart ellenőrzést és két-két továbbképzésüket vizsgálja meg, miközben a kurzusok száma ezer fölötti. Kaotikus a pedagógusok továbbképzési rendszere címmel írtunk nemrég arról, hogy igencsak indokoltnak tűnik a tanárképző intézményekhez rendelni a kurzusokat (…)

Hagyó Miklós 20170807

Szeptemberben folytatódik Hagyóék pere - A vesztegetés alól felmentett egykori MSZP-s politikus ügyében hatályon kívül helyezést és új eljárást indítványoz a vád. Nemcsak súlyosítást kér Hagyó Miklósra a BKV-büntetőperben a vád, hanem annak megállapítását is, hogy a bűncselekményeket bűnszervezet fejeként követte el.

Szeptember 7-én folytatódik másodfokon a BKV-per, a Hagyó Miklós egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes és társai ügyében indult büntetőeljárás a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék tavaly januárban hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hagyót, ugyanakkor – az elhíresült Nokia-dobozos ügyben – a hivatali vesztegetés vádja alól felmentette. (…) 

 

Schmidt Jenő 20170807

Többlépcsős menetrend - A helyhatósági rendszer pénzügyileg hatékony, csekély a települések pazarlási lehetősége, a feladatokat tekintve ugyanakkor hazánk a középmezőnyhöz tartozik. Októbertől átlagosan húsz, januártól további nyolc, majd 2019. januártól ismét nyolc százalékkal emelhetik meg az önkormányzati dolgozók bérét. Csaknem negyvenszázalékos illetményemelést javasolt az önkormányzati köztisztviselők számára Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint közműszolgáltatások helyi önkormányzati kézben vannak a legjobb helyen. Habár ezeket most centralizálja az állam, Schmidt úgy véli, előbb-utóbb vissza fognak kerülni helyi szintre.

– Milyen eredményeket hozott az önkormányzati dolgozók fizetésemeléséről folyó egyeztetés a Belügyminisztériumban? (…)

Don

Ezerkilencszáznegyvenkettő véres augusztusa a Donnál - „Minden elképzelhető fegyverek lőnek bennünket, a figyelőt csim-bum tűzdeli körül, tüzérségi és aknavetőtűz zúdul állásainkra, raták bombáznak”. Miután a szovjet 6. hadsereg kitapasztalta a vele szemben álló magyar 2. hadsereg gyengeségeit, hetvenöt éve, 1942. augusztus 6-ától támadások sorozatát indította, hogy a Don nyugati partján lévő hídfőállásait kiszélesítse, és újabbakat létesítsen. Uriv-Sztorozsevojénál a soproni honvédek harmincöt, míg Korotojaknál a kaposvári 10. könnyű hadosztály katonái csaknem ötvenkét kilométer széles arcvonalszakaszt tartottak, miközben a szovjetek Scsucsje és Perejeshaja között képeztek újabb hídfőt, amelyek birtoklásáért szeptember derekáig folytak rendkívül véres harcok. (…)

 

Szegner Balázs 20170807

Német üzletfelek felkutatását segíti a főkonzulátus - Szegner Balázs: A partnerek megtalálásától kezdve több módon, köztük saját rendezvények útján tesszük lehetővé magyar vállalkozások és kinti cégek egymásra találását. A közelmúltban indította el autómegosztó szolgáltatását a dortmundi reptéren egy magyar startup, a BeeRides. Magyarország düsseldorfi főkonzulátusa komoly szerepet játszott a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében már két éve működő vállalkozás sikeres német piacra lépésében. Szegner Balázs főkonzult a magyar vállalkozások németországi lehetőségeiről, esélyeiről és a főkonzulátus által nyújtott segítség formáiról kérdeztük.

– A német és a hazai sajtó is hangos volt a BeeRides sikeres németországi piacra lépésétől. (…)

 

Nepszavazas

Nem csökken a népszavazási kedv - Jelenleg két kezdeményezésben folyik aláírásgyűjtés, az egyik december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szól.

Idén is sokan szerették volna már elérni, hogy az általuk benyújtott kérdésben országos népszavazást írjanak ki, de ez keveseknek sikerült. Volt, aki ugyanabban a témában egy tucat kérdést adott be.

Július közepéig kilencvenhárom országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) – derül ki a testület honlapján elérhető adatokból. (…)

 

Vona

Következetlenségek Vonáék választási javaslataiban - Uniós tagságunk elvesztésével is járna az iskolázatlanok szavazati jogának megvonása, a radikális párt ugyanakkor leszállítaná a voksolási jogosultság korhatárát is. Az előzetes választási regisztrációt nem támogatta, most mégis drasztikusabban korlátozná a szavazás lehetőségét a Jobbik. Az ellenzéki párt egyébként a voksolási jogosultság korhatárát ezzel együtt levinné tizenhat éves korig. Ha a Jobbik kerül kormányra, egyre kevesebb lesz az írni-ovasni nem tudó – lényegében ezzel magyarázta Vona Gábor elnök pártja felmelegített ötletét, miszerint az elemi végzettséggel rendelkező állampolgárok választói jogát elvennék. (…)

Dömötör Csaba 20160827

Fiktív iskolaszövetkezeteket kapott Bodajk Czeglédyéktől - Egy alapítványi iskola címével és jóhiszeműségével élt vissza a Fejér megyei kisvárosban a baloldal adócsalással gyanúsított házi ügyvédjének cégcsoportja. A Fejér megyei Bodajkot is bajba keverte a Czeglédy Csaba által vezetett cég, amely ezen a településen is fiktív iskolaszövetkezeteket „működtetett”. A költségvetési csalással gyanúsított szombathelyi MSZP-s frakcióvezetőről közben kiderült, hogy többször fordult pártja nevében adatigényléssel a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Bodajkon, a Petőfi Sándor utca 7. szám alatt 2015 februárjától áprilisáig hat iskolaszövetkezetet jegyeztek be. (…)

 

Wintermantel

„Nekem Újpest a világ közepe” - Budapesti mozaik. Wintermantel Zsolt: A közgyűlés kezdete előtt az ellenzéki képviselők úgy állnak sorban a kamerák előtt, mint az iskolás gyerekek a menzán. A 3-as metró nem most lett annyi idős, amennyi, ám a korábbi városvezetés a felújítás érdekében egyetlen gyufaszálat nem tett arrébb – mondta a polgármester • Az UTE-nak jelképes a tulajdonrésze a futballklubban, de nevet, szimbólumot, jelképet megváltoztatni csak százszázalékos döntéssel lehet, ilyen viszont nem volt. Tisztában vagyok azzal, hogy a politikai emlékezet nyolcvan napig tart, de ha már annyira szeret az ellenzék összehasonlítgatni, nézzük meg, hogy a költségei miatt sokat támadott vizes vb száznegyvenmilliárdjához képest mennyibe került a 4-es metró projekt, és abból mennyit loptak el. (…)

 

Lorant-Karoly

Ideiglenes megoldás az olasz bankmentés, az euró túl erős - Ha Itália és más dél-európai államok válságról válságra fognak bukdácsolni, küzdelmük kihat az egész unió fejlődésére és így indirekt módon Magyarországra is. Hatalmas az olasz államadósság, az itáliai kormány nemrég mentette meg a világ legrégebbi bankját. A következményekről, a munkanélküliségről és a lehetséges megoldásokról Lóránt Károly közgazdászt kérdezte lapunk.
– A múlt héten jóváhagyta az Európai Központi Bank (EKB) a negyedik legnagyobb olasz pénzintézet, a Monte dei Paschi szerkezetátalakítási tervét, így megmenekül a csődtől a világ legrégebben működő bankja. (…) 

berunio

Teljes átverés a Jobbik bérunióról szóló akciója - Egyértelműen kiköti az Európai Bizottság jóváhagyó határozata, hogy a fizetéseket nem érintheti Vona Gáborék aláírásgyűjtési kezdeményezése.

Hiába kampányol azzal a Jobbik egy „titokzatos” plakáttámogató segítségével, hogy az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét harcolnák ki az augusztus 20-án induló aláírásgyűjtéssel, valójában az akció nem érintheti a fizetéseket. Az Európai Bizottság (EB) a Jobbik úgynevezett bérunió elérését szorgalmazó kezdeményezését jóváhagyó határozatában kikötötte, a támogatások, vagyis az aláírások gyűjtése nem függhet össze a fizetésekkel, a szakszervezeti szervezkedésekkel és a sztrájkjoggal – hívta fel egy komoly ellentmondásra a figyelmet Facebook-posztjában Lattmann Tamás nemzetközi jogász, aki szerint éppen ezért Vona Gáborék egyik kiemelt kampánytémája lényegében egy átverés. (…)

Alföldi-utcai-gyermekotthon

Alaptalanul írt bántalmazásról az ellenzéki sajtó egy része - Megerősítik a gyermekvédelmi jelzőrendszert, és két éven belül minden kiskorút nevelőszülőknél helyezhetnek el, miután lezárul a mamutintézmények kiváltása.Immár a rendőrség is arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény, illetve a dolgozók nem követtek el szexuális bántalmazást az Alföldi utcai gyermekotthonban. A BRFK lezárta a nyomozást.

Lezárta a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal kapcsolatban ismeretlen tettes ellen kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a „nyomozás alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése” – tudatta lapunk megkeresésére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. (…)

 

Alexandra 20170809

A könyvkiadás már nem sikerágazat - Hatalmas a felfordulás a hazai piacon, a kisebb kiadók nehezen tudnak fennmaradni, az Alexandra még mindig milliókkal tartozik a legtöbb cégnek. Egy könyv fogyasztói árának ötven–hatvan százaléka a könyvterjesztőknél marad, a fennmaradó részen osztozik a szerző, a kiadó és a nyomda. Megjelentek a lánctartozások, hiszen ha a kiadó nem jut a pénzéhez, ő sem tudja kifizetni a szerzőt és a nyomdát. Az elmúlt öt évben a magyarországi könyvkiadói piac szereplőinek száma és az általuk elért nettó árbevétel is folyamatosan csökkent. A 2016-os évre vonatkozó pénzügyi beszámolók vizsgálata szerint a negatív trend tavaly sem tudott megfordulni – ismertette kutatását Hantos Zoltán, az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. (…)

Jordan 20170809

Az első dollármilliárdos sportoló a világon Michael Jordan lett - Kosárlabda. Huszonöt éve született az első Dream Team, amely végigverte a világot, s hatalmas fölénnyel nyerte meg a barcelonai olimpiát. Éppen huszonöt éve, hogy olimpiai bajnoki címet szerzett Barcelonában a sporttörténelem egyik legnagyszerűbb csapata. Az volt az első alkalom, hogy aktív NBA-játékosok képviselték az Egyesült Államokat az olimpián – a kor valódi szupersztárjai kápráztatták el a világot játékukkal.

Az NBA sztárjai először végigverték az amerikai kontinens csapa­tait 1992. június–júliusban, átlagosan 51,5 pontos különbséggel páholták el Kubát, Kanadát, Panamát, Argentínát, Puerto Ricót és Venezuelát. (…)

 

civil

Soros szervezetei bojkottálják a regisztrációt - A Nyílt Társadalom Alapítvány a Helsinki Bizottságot 610 ezer dollárral, azaz 153 millió forinttal támogatta tavaly, míg a TASZ-t 476 ezer dollárral, vagyis 120 millió forinttal. Egyelőre ígéretükhöz híven, valóban nem jelentették be a bíróságon a George Soros alapítványai által támogatott szervezetek, hogy jelentős külföldi támogatásban részesülnek – derül ki az civil szervezetek nyilvántartásából.

A júniusban elfogadott civiltörvény alapján eddig huszonhét olyan civil szervezet tett eleget regisztrációs kötelezettségének, amely a jogszabályban meghatározott mérték feletti külföldi támogatásban részesül – tudta meg lapunk a civil szervezetek nyilvántartásából. (…)

 

diákmunka

Czeglédyék pilótajátéka az IdeHaza iskolaszövetkezetnél omlott össze - A baloldal házi ügyvédje a rácsok mögül tett ajánlatot a károsult diákmunkások képviseletét ellátó szervezet elnökének - Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban.

Lényegében pilótajáték volt a Humán Operátor Zrt. diákmunka-szervezése, a fiktív iskolaszövetkezetek mind bedőltek, tönkrementek. Az adócsalással gyanúsított szocialista politikus és társai játéka a diákok mellett a költségvetésnek is milliárdos károkat okozott. A Czeglédy-féle cégháló húsz iskolaszövetkezetet hozott létre, amelyek többsége bedőlt, kényszertörléssel távozott az „élők sorából”. (…)

 

egyetem

Egyelőre csupán tízen járnának a gender szakra - A Budapesti Corvinus Egyetemen induló családtudományi mesterképzésen a hallgatók közösségi gazdaságtant, családszociológiát és demográfiai ismereteket tanulnak. Szeptemberben indul a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés, úgy tűnik, meglehetősen kis hallgatói létszámmal. Eddig tízen jelentkeztek a szakra, de még várják a pótjelentkezéseket. A Budapesti Corvinus Egyetemen sem zárult le még a jelentkezés a családpolitikai képzésre, amelyen többek közt családszociológiát és demográfiai ismereteket lehet majd tanulni. Nagy port kavart az év elején a hír, miszerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) elindul a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés. (…) 

 

Kormanyablak

Tovább tárgyalnak a béremelésről - A Magyar Államkincstárhoz fordulhatnak az önkormányzatok az új informatikai rendszerben tapasztalt problémákkal. Eddig kétszer tárgyaltak az önkormányzati érdekszövetségekkel, de végleges döntés nem született a köztisztviselők béremeléséről, a kormány sem foglalkozott még a kérdéssel – közölte lapunkkal a Belügyminisztérium. Az úgynevezett ASP informatikai rendszer kapcsán tudatták, a Magyar Államkincstár minden kérdésben segít a települési hivatalokban dolgozóknak. Az önkormányzati köztisztviselők béremelésével kapcsolatosan a Belügyminisztérium eddig két alkalommal folytatott egyeztetést a szakszervezettel és az önkormányzati érdekszövetségekkel. (…) 

 

Menedék 20170811

Már 941 535 forintot kér a Menedék - Újra próbálkoztunk adatigényléssel a Soros-féle migránsbarát szervezetnél, amely továbbra is csak jelentős összeg ellenében adna át egyes információkat. Ismét a Soros által támogatott, a migránsokat segítő Menedék egyesülethez fordultunk közérdekű­adat-igényléssel. A szervezet ezúttal közel egymillió forintos költségtérítést számolna fel bizonyos információkért.

Bővített, immár az uniós intézményektől elnyerhető források felhasználására is rákérdező közérdekű adatigényléssel fordultunk a Menedek - Migránsokat Segítő Egyesülethez. (…)

 

 

 

diákmunka576x356 

Dagad Czeglédyék adócsalási ügye, bővült a bűnszervezet - Őrizetbe vették az IdeHaza Iskolaszövetkezet egykori ügyvezetőjét is. Az utánpótlás-nevelésben szakmai igazgatóként dolgozott az a férfi, akit tegnap tizenkettedikként őrizetbe vettek a szocialista Czeglédy Csaba és társai ügyében folytatott nyomozás során. Tegnapi cikkünkben még azt írtuk, Czeglédyék pilótajátéka az IdeHaza Iskolaszövetkezetnél omlott össze. Ez az állítás aztán olyannyira bebizonyosodott, hogy a Szegedi Járási Ügyészség tegnap őrizetbe vett egy férfit, aki – mint azt más forrásból megtudtuk – éppen az MSZP szombathelyi frakcióvezetője által az „iskolaszövetkezetek fővárosává tett” bodajki, illetve komáromi IdeHaza Iskolaszövetkezet ügyvezetője. (…) 

 

 

Szigethy Attila 20170811

Egy ötvenhatos ellenálló emléke - Hatvan éve hajszolták halálba a kádári ellenforradalom „rendcsinálói” Szigethy Attilát. Az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt megalakuló Dunántúli Nemzeti Tanács elnökét, Szigethy Attilát 1957. május 3-án fogták le Kistölgyfamajorban, ahol 1955 elejétől az állami gazdaság igazgatója volt. Itt élt és dolgozott, a Hanság-főcsatornától, a magyar–osztrák határtól néhány kilométerre; ott, ahol a Dél-Hanságon keresztül 1956 novemberétől 1957 márciu­­sáig mintegy százezernyi menekülő honfitársunk lépte át a határt. Az ’56-os magyar exodus jelképévé emelkedő andaui hídfőnél (Mosontarcsa), az osztrák Rotes Kreuz állította emlékoszlop hetvenezer menekült honfitársunk emlékét őrzi. (…)

 

onlinemusic

Jogtiszta dallamok - Az alkotók többsége és az Artisjus az online területen vár bevételnövekedést, az elhunyt szerzők örökségéről nincs díjszabás, az utódok szabadon döntenek a felhasználásról. Jelentős változások álltak be a zeneszolgáltatások terén, az Artisjus jogvédő iroda szerint az előfizetők száma is fokozatosan növekszik – tudta meg lapunk.

Folyamatosan bővül a zeneszolgáltatások köre, miközben az on­line előfizetők száma is fokozatosan növekszik – nyilatkozta lapunknak Deme Zsófia, az Artisjus kommunikációs munkatársa. (…)