Nem csökken a népszavazási kedv

Jelenleg két kezdeményezésben folyik aláírásgyűjtés, az egyik december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szól

Baranya Róbert – 2017.08.08. 12:32 –

Idén is sokan szerették volna már elérni, hogy az általuk benyújtott kérdésben országos népszavazást írjanak ki, de ez keveseknek sikerült. Volt, aki ugyanabban a témában egy tucat kérdést adott be.

NepszavazasA legtöbb kezdeményezés nem ment át a szűrőn, így nem lesz belőle referendum (Fotó: Hegedüs Róbert)
Július közepéig kilencvenhárom országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) – derül ki a testület honlapján elérhető adatokból. A már-már szokásosnak mondható, az előre hozott választások megtartását célzó kérdések mellett az év első felében a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban is sokan nyújtottak be népszavazási kezdeményezéseket, amelyek azonban nem mentek át az NVB szűrőjén. Volt olyan magánszemély, aki a devizahitelek visszafizetéséről szavaztatta volna meg az állampolgárokat, más a megújuló energiaforrások előnyben részesítése érdekében tartott volna népszavazást.

Egy kezdeményező tavasszal több kérdést is benyújtott azzal a céllal, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagyonosodási vizsgálatokat tartson olyan személyeknél, akik 1987 óta valamely kormány tagjai voltak, országgyűlési képviselőként vagy polgármesterként dolgoztak. Több politikus és párt is nyújtott be kérdéseket, így az LMP-s Szél Bernadett, az LMP-ből, majd a Párbeszédből is távozó Vágó Gábor vagy éppen a Kétfarkú Kutya Párt.

Érdekesség, hogy a népszavazási kérdések mellett volt egy olyan kezdeményezés is, amely a székelység önálló nemzetiségként való elismerését célozta. Tegnap Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes károsnak és veszélyesnek nevezte a kezdeményezést, amely a székelységet a magyar nemzettől különböző nemzetiségként határozná meg.

Az NVB adatai szerint jelenleg két népszavazási kezdeményezésben folyik aláírásgyűjtés, az egyik az állami cégek vezetőinek bérplafonjáról, a másik a december 24-e szabadnappá nyilvánításáról szól. Helyi szinten az év első felében a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról lehetett volna népszavazás, de ez végül okafogyottá vált.