Következetlenségek Vonáék választási javaslataiban

Uniós tagságunk elvesztésével is járna az iskolázatlanok szavazati jogának megvonása, a radikális párt ugyanakkor leszállítaná a voksolási jogosultság korhatárát is

Kacsoh Dániel – 2017.08.08. 04:19 –

Az előzetes választási regisztrációt nem támogatta, most mégis drasztikusabban korlátozná a szavazás lehetőségét a Jobbik. Az ellenzéki párt egyébként a voksolási jogosultság korhatárát ezzel együtt levinné tizenhat éves korig.

Ha a Jobbik kerül kormányra, egyre kevesebb lesz az írni-ovasni nem tudó – lényegében ezzel magyarázta Vona Gábor elnök pártja felmelegített ötletét, miszerint az elemi végzettséggel rendelkező állampolgárok választói jogát elvennék. Párttársa, Dúró Dóra a napokban  azzal indokolta az ismét elővett felvetést, hogy csökkenteni szeretnék a szavazatvásárlás lehetőségét. A Fidesz szerint az elfogadhatatlan, a modern demokráciával és egyebek mellett az uniós tagságunkkal is összeegyeztethetetlen elképzeléssel a Jobbik a nyugdíjasok után újabb társadalmi réteget alázott meg. A KDNP-s Soltész Miklós úgy fogalmazott, ezzel folytatódik az a cinizmus, amit Vona Gábor elkezdett.

Most nem kapott figyelmet, de a párt programja szerint a szavazati jogosultság korhatárát egyúttal leszállítanák tizennyolcról tizenhat éves korra, azért, hogy a fiatalok akarata minél jobban érvényesülhessen a voksolás révén. Ezt az ötletet még tavaly dobta be szintén Dúró Dóra, miután a témában „konstruktív” egyeztetést folytatott az LMP-s Hadházy Ákossal. Ugyancsak javasolták, hogy az erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt börtönben ülő visszaesők szavazati jogát is korlátozzák.

A Jobbik az LMP-vel és az MSZP-vel együtt eközben azt kifogásolja, hogy a levélben való voksolás lehetősége csak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok számára lehetőség, míg a külföldön dolgozók csak a diplomáciai kirendeltségeken szavazhatnak. Csakhogy az Alapjogokért Központ elemzése szerint éppen a levélben való szavazás lehetőségének kiterjesztése okozna alkotmányellenes helyzetet. Ilyen esetben ugyanis „összehasonlítható helyzetben lévők között” valósulna meg jogellenes diszkrimináció, mert a szavazás napján belföldön tartózkodó, lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnának levélben.

A fideszes Gulyás Gergely egy minapi tévéműsorban értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy bár most a Jobbik a választáshoz való hozzáférés lehetőségét korlátozná, amikor a Fidesz az előzetes regisztráció intézményével több nyugati demokráciában is alkalmazott eszközzel próbálta volna erősíteni a szavazási tudatosságot, Vona Gáborék határozottan elutasították ezt a kormánypárti elképzelést.