Segíti agyműködésünket a rendszeres testmozgás

A fizikai aktivitás igazoltan megakadályozza az Alzheimer-kór hátterében is álló kolinszint túlzott növekedését, amely az idegsejtek elvesztése következtében alakul ki

Pálfy Dániel Ábel – 2017.08.08. 03:04 –

A frankfurti egyetem kutatása igazolta az elméletet, miszerint a rendszeres testmozgás serkenti az agyi anyagcsere-folyamatokat, így segíthet az időskori demencia megelőzésében.

A frankfurti Goethe Egyetem Általános Orvostudományi Intézetének kutatói, Johannes Pantel és Winfried Banzer professzorok vezetésével felfedezték, hogyan befolyásolja a fizikai aktivitás az agyi anyagcserét. Az egyetem gerontológusai és sportorvosai a hatvan és hatvanöt év közötti korosztályban vizsgálták a testmozgás agyi folyamatokra gyakorolt hatásait. Elméletük szerint a rendszeres mozgás nem csak a fizikai állapotra, de az agyi anyagcserére is kedvezően hat.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a testmozgás segíthet az időskori demencia, a gondolkodási képességek és az emlékezőképesség hanyatlásának megelőzésé­ben. A Translational Psychiatry című orvosi magazinban közzétett beszámolójuk szerint a résztvevők részletes vizsgálatát köve­tően minden mozgással kapcsolatos paramétert, így a fizikai állapotot és a gondolkodási képességeket is értékelték, valamint mágnesesrezonancia-vizsgálattal feltérképezték az agyszerkezetet és az agyi anyagcserét. A vizsgálatot követően a résztvevők tizenkét héten keresztül heti három alkalommal a teljesítményszintjükhöz igazított félórás testedzést végeztek. Ezt követően a pácienseket újabb részletes vizsgálatnak vetették alá, dokumentálva a mozgás kognitív képességekre és az agyi struktúrákra kifejtett hatásait és azt, hogy milyen mértékben javult az alanyok edzettsége.

A várakozásoknak megfelelően a fizikai aktivitás jó hatással volt az agy anyagcseréjére: megakadályozta a kolin szintjének túlzott növekedését. Ennek a metabolitnak a koncentrációja gyakran nő az idegsejtek elvesztése következtében, amely jellemzően az Alzheimer-kór esetében történik. Az edzések stabil agyi kolinszintet eredményeztek a vizsgált csoportban, míg a kontrollcsoportban nőtt ez az érték. Javult a résztvevők fizikai állapota, keringése, szívműködésük erősebb lett. Az eredmények arra utalnak, hogy a rendszeres mozgás a testi egészségre gyakorolt pozitív hatása mellett az agysejtek védelmét is segíti.