Lehetővé válhat az embriók génszerkesztése

A kutatási terület sok vitát váltott ki, többek szerint megnyithatja a kaput a születendő utódok genetikai tervezése előtt

Leé Richárd – 2017.08.08. 02:59 –

Nagy számú emberi embrión végzett sikeres génszerkesztést egy oregoni kutatócsoport. Kiiktathatóvá válnak az örökletes betegségeket okozó gének, ám komoly morális problémák vetődnek fel.

Először végeztek génszerkesztést, azaz a DNS, vagyis az összes genetikai információt tároló makromolekula manipulációját emberi embriókon az Egyesült Államokban – idézte az MTI a portlandi Oregon Health and Science University közleményét. A Technology Review című amerikai szaklap szerint a kutatócsoport munkája úttörő jelentőségű mind a vizsgálatukba bevont emb­riók számának, mind annak bizonyítása tekintetében, hogyan lehetséges biztonságos és hatékony módon kijavítani az öröklött betegségekért felelős hibás géneket. A szerkesztett embriókat mindössze néhány napig hagyták fejlődni.

A kutatás során a DNS-szerkesztésére alkalmas módszert, az úgynevezett molekuláris ollót alkalmazták. A 2015-ös év tudományos áttörésének választott technika segítségével a sérült géneket kiiktathatják és megfelelő DNS-részekkel pótolhatják, vagy új génszekvenciá­kat illeszthetnek be. A kutatási terület sok vitát vált ki, többek szerint ugyanis az embrió génjeinek szerkesztése túl messzire megy, megnyitja a kaput a születendő utódok genetikai tervezése előtt. Néhány ország már egy megállapodást is aláírt a gyakorlat tiltásáról. Az amerikai tudományos akadémián 2015 végén megrendezett nemzetközi találkozó résztvevői szerint felelőtlen cselekedet lenne génszerkesztést végrehajtani emberi embriókon olyan gyógyászati célokból, mint például a genetikai betegségek kijavítása, mindaddig, amíg nem sikerül megoldani a módszert érintő biztonsági és hatékonysági kérdéseket. Egyes szakemberek szerint azonban az emberi embriókat érintő génszerkesztés reális lehetőség, amely komoly figyelmet érdemel.