Szeptemberben folytatódik Hagyóék pere

A vesztegetés alól felmentett egykori MSZP-s politikus ügyében hatályon kívül helyezést és új eljárást indítványoz a vád

Bán Károly – 2017.08.07. 01:18 –

Nemcsak súlyosítást kér Hagyó Miklósra a BKV-büntetőperben a vád, hanem annak megállapítását is, hogy a bűncselekményeket bűnszervezet fejeként követte el.

Hagyó Miklós 20170807 Hagyó Miklóst (képünkön a Fővárosi Közgyűlés ülésén) első fokon a veszte­getési ügyben felmentették. A tábla­bíróság dönt, lesz-e új eljárás (Fotó: MH)

Szeptember 7-én folytatódik másodfokon a BKV-per, a Hagyó Miklós egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes és társai ügyében indult büntetőeljárás a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék tavaly januárban hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hagyót, ugyanakkor – az elhíresült Nokia-dobozos ügyben – a hivatali vesztegetés vádja alól felmentette.

A vád szerint a 2007–2008-ban megkötött szükségtelen szerződésekkel Hagyó és társai csaknem másfél milliárd forint kárt okoztak a közlekedési vállalatnak. A büntetőügy másodrendű vádlottját, Demszky Gábor egykori főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt első fokon felmentette a bíróság, Antal Attila és Balogh Zsolt, a BKV egykori vezérigazgatói pedig másfél, illetve egy év két hónap börtönbüntetést kaptak, ám a büntetésük végrehajtását három, illetve két év próbaidőre felfüggesztették.

Az ítéletekkel szemben fellebbező Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Hagyó Miklósra kiszabott büntetés súlyosítását, további részcselekményekben a bűnösség megállapítását kéri – mondta lapunknak Szilágyi Lajos fellebbviteli főügyész. Hozzátette, a vád fenntartja álláspontját, hogy a vádlottak cselekményei­ket bűnszervezetben követték el. A főügyészség a másodfokú ügyész átiratában a vádlottak terhére bejelentett ügyészi fellebbezést Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő vonatkozásában módosítva tartotta fenn, az elsőfokú ítélet megalapozatlanság okából történő hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását indítványozta.

Ennek kapcsán a főügyész lapunknak azt mondta, álláspontjuk szerint Hagyó Miklós vádlottnak a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vád alóli felmentése megalapozatlan elsőfokú ítéleti rendelkezésen alapul, s ez a másodfokú eljárásban már nem küszöbölhető ki, ezért kezdeményezik a hatályon kívül helyezést.