Segítik a gyermeküket egyedül nevelőket

Ötszázmillió forinttal támogatja az állam az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, amelynek kutatása alapján az érintettek elsősorban jogi és pszichológiai tanácsokat várnak

Jobbágyi Zsófia – 2017.08.05. 01:32 –

Az ősszel nyílhat meg az Egyszülős Központ, amely jogsegélyszolgálattal és tanácsadással is segíti majd a gyermeküket egyedül nevelőket. Az intézet mintául szolgálhat a további központok kialakításához.

család 20170804 Minden családnak jár támogatás (képünk illusztráció) (Fotó: Katona László)

Összesen ötszázmillió forintos állami támogatást kapott az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, ebből úgynevezett Egyszülős Központot hoznak létre, illetve különféle szolgáltatásokkal, például tanácsadással, jogsegélyszolgálattal, illetve táboroztatással támogatják a gyermeküket egyedül nevelőket – derült ki Rétvári Bencének, a humántárca parlamenti államtitkárának az Országgyűlés honlapján közzétett válaszából, amelyet az LMP-s Szél Bernadett kérdésére adott.

A központ várhatóan az ősszel nyílik meg, és a tervek szerint mintául szolgál majd hasonló intézetek kialakításához, ám egy végleges módszertan körvonalazódásához hosszabb működési időre és a tapasztalatok kiértékelésére is szükség van – magyarázta az államtitkár. Rétvári Bence kiemelte, az alapítvány több mint ezerfős kutatást végzett év elején, a szülői visszajelzések alapján megállapítható, hogy a gyermeküket egyedül nevelőknek elsősorban jogi, pszichológiai, munkajogi segítségre van szüksége, illetve rugalmas gyermekfelügyeletre, nyári napközis és bentlakó táborok szervezésére, ingyenes iskolai korrepetálásra.

Annak érdekében, hogy a szülők már a központ fizikai megnyitása előtt is igénybe vehessék a szolgáltatások jelentős részét, április eleje óta interneten és telefonon is segítséget nyújtanak azoknak, akik igénylik például mediációs és életvezetési tanácsokat – tette hozzá az államtitkár. Bővebb információ az Egyszulo.hu honlapon található. Kifejtette, az alapítvány prioritásként kezeli emellett egy olyan „civilközpont” létrehozását is, ahol a más gondokkal is küzdő, például fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők egyéb területekről is kaphatnak információt és segítséget.

Rétvári felsorolta azokat a támogatási formákat, amelyekkel a kormány eddig is segítette az egyszülős családokat. Rámutatott, idén január elsejétől előnyt élveznek a bölcsődei felvételkor, a jövő évtől pedig a szociálisan rászoruló egyszülős családok még könnyebben – az öregségi nyugdíjminimum száznegyven százaléka helyett száznegyvenöt százalékának megfelelő egy főre jutó családi jövedelem mellett – szerezhetnek jogosultságot a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében elérhető támogatásokra. Ilyen az ingyenes vagy kedvezményes intézményi étkeztetés, bölcsődei térítési díj-mentesség, az ingyenes tankönyv és az évi kétszeri Erzsébet-utalvány juttatás is.