Helyben segíti hazánk az üldözött keresztényeket

Száz közel-keleti és afrikai diák tanulhat majd magyar egyetemeken

Pálfy Dániel Ábel – 2017.08.04. 02:02 –

Gyógyszerszükséglet fedezésével, megrongált lakóházak helyreállításával és speciális ösztöndíjjal is támogatja hazánk az üldözött keresztényeket. Emellett helyettes államtitkárságot hozott létre a háború sújtotta országokban élő keresztények megsegítésére.

A Magyar Közlöny április 28-i számában megjelent kormányhatározat szerint a rendkívüli kormányzati tartalék terhére több mint egymilliárd forintot különítettek el az üldözött keresztényeknek nyújtott célzott támogatások finanszírozására. Ennek részeként Orbán Viktor miniszterelnök és II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka még februárban arról állapodott meg, hogy hazánk egy-egy millió euróval támogatja az antióchiai szír ortodox és katolikus egyházak munkahelyteremtő, karitatív és humanitárius tevékenységét. Szintén a támogatások része az a megállapodás, amelyet Balog Zoltán, a humántárca vezetője és Bashar Matti Warda érsek májusban kötött. Ennek alapján a kormány száznegyvenötmillió forintnyi támogatásból biztosítja az iraki Erbil városában található Szent József-kórház féléves gyógyszerszükségletét.

Ezenfelül a miniszterelnök május végén írt alá megállapodást a babiloni káld katolikus pátriárkával arról, hogy Magyarország ötszáznyolcvanmillió forinttal segíti az iraki Telskuf megrongált lakóházainak helyreállítását, ami közel kétszáz, belső menekültként élő iraki keresztény család visszatéréséhez nyújt támogatást. Speciális ösztöndíjat is létrehoztak júliusban, amelynek keretében száz közel-keleti és afrikai keresztény diák kap lehetőséget arra, hogy magyar egyetemeken tanulhasson.

Mindezek alapján a Hungary Helps programmal a magyar kormány idén összesen egymilliárd-háromszáznegyvenötmillió forintnyi forrásból segítette az üldözött keresztényeket. Emellett a humántárcán belül helyettes államtitkárságot állított fel, amelynek feladata a humanitárius segítségnyújtás és a kapcsolattartás az üldözött keresztény közösségekkel.