Ébresztőt fújnak az alvó HIV vírusnak

A végstádiumú rákbetegek egy részénél mára teljes regressziót értek el, azaz totálisan eltűntek a daganatos gócok

Leé Richárd – 2017.07.25. 03:09 –

A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában – vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megrendezett AIDS-konferencián szólaltak fel.

aids-szuresImmunvizsgálat egy laboratóriumban (képünk illusztráció) (Fotó: MH)
A szervezet természetes védekezőképessége nehezen birkózik meg a HIV-fertőzéssel és a rákkal. Az immunterápia gyors fejlődésének köszönhetően azonban a végstádiumú rákbetegek egy részénél mára teljes regressziót, azaz a korábban látott daganatos gócok teljes eltűnését érték el. A tudósok most azt remélik, hogy hasonló módszerrel a HIV-fertőzötteket is meg lehet gyógyítani – írta a BBC News. A HIV vírussal diagnosztizált embereknek napi szintű antiretrovirális kezelésre van szükségük, ami segít kordában tartani a fertőzést és esélyt ad a pá­ciens­nek hosszú és viszonylag egészséges életre. A kezelés elmaradása esetén a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet. Egyelőre azért nincsen gyógymód az emberi immunhiányvírus (HIV) legyőzésére, mert a gyógyszerek és az immunrendszer jelenleg nem képes felismerni a bizonyos sejtekben lévő alvó HIV-vírust.

A ráknak is megvannak a maga „trükkjei” az immunrendszer támadásának visszaverésére, a legújabb immunterápiás gyógyszerek azonban lehetővé teszik az immunrendszer számára, hogy folytassa a harcot, az eredmények pedig lenyűgözőek. Egy teszt során a melanómával küzdő végstádiumú páciensek egyötödénél mutattak ki teljes regressziót a terápiát követően. Az ausztráliai Doherty Intézet igazgatója, Sharon Lewin szerint a legújabb gyógyszerek képesek lehetnek új erőt adni a HIV elleni küzdelemben. A kutató, aki már laboratóriu­mi teszteket is végzett a témában, elmondta, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az immunrendszer felpezsdítése mellett az immunterápiás gyógyszerek a rejtekhelyeken alvó HIV vírust is képesek felébreszteni. Mi pedig pontosan azt akarjuk, hogy az felébredjen, mert az antiretrovirális kezelés minden ébren lévő vírussal végez – mondta Lewin.