Jöhetnek az „erkölcsös” önvezető járművek

Algoritmusokkal leírhatók a közlekedési baleseteknél hozott döntések szabályszerűségei

Pálfy Dániel Ábel – 2017.07.25. 03:07 –

Egy most megjelent tanulmány megkérdőjelezi azt a feltételezést, hogy az erkölcsi döntések nagymértékben kontextusfüggők, és nem lehet azokat algoritmusokkal modellezni. A kutatás eredményei szerint a morális dilemmák esetén megfigyelt emberi viselkedés egy egyszerű, az élet értékére alapozott modellel leírható. A kutatás jelentős hatással lehet a piacra.

robotautoSzámítógép irányította versenyautó a 2017-es barcelonai világkiállításon (Fotó: Reuters/Paul Hanna)
Egy közelmúltban publikált tanulmány, mely szerint a gépeket lehetséges az emberi erkölcs alapján hozott döntésre való képességgel felruházni, hatással lehet azoknak a morális dilemmáknak a kezelésére, amelyekkel az önvezető autók találkozhatnak. Az Osnabrücki Egyetem Magatartástudományi Intézetének a Frontiers in Behavioral Neuro­science magazinban publikált kutatása a szimulált közúti közlekedési helyzetekben megfigyelhető emberi viselkedést vizsgálta. A résztvevőknek egy tipikus külvárosi környezetben egy ködös napon kellett autót vezetniük, és váratlan elkerülhetetlen döntési helyzetekbe kerülve élettelen tárgyakkal, állatokkal és emberekkel kapcsolatban kellett eldönteniük, melyiket kímélik meg. Az eredményeket statisztikai alapon összegző modellekkel képesek voltak leírni a megfigyelt, elkerülhetetlen közlekedési balesetek esetén meghozott erkölcsi döntések szabályszerűségeit.

Leon Sütfeld, a tanulmány szerzője elmondta, eddig azt feltételezték, hogy az erkölcsi döntések erősen kontextusfüggők, ezért nem lehet algoritmikusan modellezni őket. „De épp az ellenkezőjét tapasztaltuk, a döntési helyzetekben tanúsított emberi viselkedés leírható egy meglehetősen egyszerű modellel, amelyben a résztvevő minden emberi, állati vagy élettelen tárgynak bizonyos értéket tulajdonít.” Ez azt jelenti, hogy az erkölcsi magatartást jól le lehet írni olyan algoritmusokkal, amilyeneket a gépekben is használhatnak. A cikk megállapításai jelentős hatással vannak az önjáró autók és más gépek viselkedésével kapcsolatos vitákra. Gordon Pipa professzor, vezető szerző szerint most, hogy úgy tűnik, lehetséges, hogy a gépeket az emberi erkölcs alapján hozott döntésekre programozzák, kulcsfontosságú, hogy a társadalom párbeszédet folytasson a témáról. „Vajon a mesterséges intelligenciával rendelkező gépeknek erkölcsi döntéseket kell-e hozniuk, és ha igen, akkor kövessék-e az erkölcsön nyugvó magatartást? Viselkedjenek-e erkölcsi elvek alapján, s ha igen, melyek ezek? Ki lesz a hibás, ha a dolgok rosszra fordulnak?”

„Most, hogy tudjuk, hogyan alkalmazzuk az erkölcsöt a gépekben, kettős dilemma előtt állunk – magyarázza Peter König professzor, a tanulmány egyik szerzője. – Először is el kell dönteni, hogy az erkölcsi értékeket be kell-e vonni a gépi viselkedés szabályozásába, és ha igen, akkor a gépeknek pontosan ugyanúgy kell-e cselekedniük, mint az embereknek.” A szerzők szerint az önvezető autók csak a kezdetet jelentik, hiszen a kórházi robotok és más mesterséges intelligenciával működő gépek egyre elterjedtebbek. Arra hívták fel a figyelmet, hogy egy új korszak kezdetén állunk, mikor világos szabályokat kell meghatároznunk, különben a gépek nélkülünk fognak dönteni.