Kevés időnk van a Föld megmentésére

A hat vezető kutató ösztönözné a pénzügyi szektort, hogy több kötelezettséget vállaljon a klímaváltozás mérséklésére

Leé Richárd – 2017.07.25. 03:06 –

Már csak három évünk van arra, hogy megmentsük a bolygót, nyilatkozta több szakember, köztük az ENSZ éghajlati vezetője. Bár az éghajlatváltozás által pusztított Föld képe még távolinak tűnhet, már most tennünk kell a behatások ellen.

Az elmúlt két évtizedben jelentős mértékben nőtt a tengerszint magassága, ráadásul az elmúlt három évben rögzítették a történelem eddigi legforróbb napjait. „Még körülbelül három évünk van, mielőtt a világ elszenvedné az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait” – jegyezte egy nyílt levélben hat prominens kutató és diplomata, köztük Chris­tiana Figueres, az ENSZ éghajlati vezetője.

Az origo.hu cikkében rámutatnak, a levél a kormányokat, vállalkozásokat, tudósokat és minden állampolgárt arra sürgeti, hogy foglalkozzanak a világban az üvegházhatású gázok kibocsátásával.
Ha az üveghatású gázok kibocsátása nem csökken tartósan 2020-ig, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a globális hőmérséklet elkerüli a visszafordíthatatlan küszöbértéket.

Erre befolyással lehetnek többek közt a gyors erdőirtások, a tengerszint-emelkedés, az egyre gyakoribb árvizek, valamint az egyre gyakrabban jelentkező, kiszámíthatatlan időjárási változás. Ezek a hatások megsemmisíthetik a teljes mezőgazdaságot és jelentősen befolyásolhatják az életet a partvidékeken, ahol az emberek nagy többsége él.

A hat vezető kutató terve hat fontos célkitűzést tartalmaz a következő három évre lebontva. Ezek között szerepel a villamosenergia-felhasználás növelése úgy, hogy annak harminc százaléka a jövőben megújuló energia legyen. Céljuk, hogy a jövőben eladott új járművek minimum tizenöt százaléka elektromos meghajtású legyen. Csökkentenék az erdőirtásból származó nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, valamint ösztönöznék a pénzügyi szektort, hogy több „zöld kötelezettséget” vállaljon az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítései bizonyítékaként.