Minden szereplőnek jobb a tiszta helyzet

Tíz évvel ezelőtti szinten az építőipar

Zováthi Domokos – 2017.07.18. 00:48 –

Az építőipar teljesítménye a 2006–2007-es csúcsidőszakban 2200-2300 milliárd forint volt, ezt várhatóan eléri az ágazat az idén – mondta tegnap Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Arról beszélt, hogy májusban tavalyhoz képest több mint harmincöt százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene.

A kormány, az önkormányzatok, a magánberuházók, valamint a lakosság megrendelései is lényegesen magasabbak az egy évvel ezelőttinél. Kiemelte, hogy az idei költségvetésben kétszáztizenhatmilliárd forint szerepel családi otthonteremtési kedvezményre, nagy hatása van az öt százalékra csökkentett általános forgalmi adónak (áfa), és a kereskedelmi bankok három–hét százalék közötti kamatszinten finanszírozzák a lakosság több mint tíz éve elhalasztott lakásépítéseit. Az ÉVOSZ elnöke fontosnak tartaná az építőipar tisztulását, ha a lakásfelújításoknál is számlával, szerződéssel, legális pénzmozgással történne a munkák elvégzése.

Lapunk megkeresésére elmondta, a legnagyobb gond akkor van, amikor az ipar a lakosoknak dolgozik. Ha a megrendelő tudna áfás számlát kérni, akkor vissza tudná igényelni az adót, így a lakos is biztonságban lenne, ha később probléma adódna, és a kivitelező is nagyobb eséllyel lenne kifizetve – fejtette ki. Hozzátette, a szakemberhiány Budapesten okozza a legnagyobb gondot, míg vannak az országnak olyan részei, ahol egyáltalán nincs ilyen probléma.