Merész András: A női mezőny is egyre inkább kiegyenlítődik

Hozta a kötelezőt a magyar női vízilabda-válogatott, 20–11-re nyert a japán csapat ellen.

Burkovits Ferenc – 2017.07.18. 00:12 –

Együttesünk ellenfele ma Franciaország lesz (20.10 óra). A női tornáról Merész Andrást, a korábbi szövetségi kapitányt kérdeztük.

Merész-András– Kilencgólos magyar győzelem született a nyitányon. Hogyan értékelné csapatunk teljesítményét?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többtucatnyi világversenyen jártam jómagam is kapitányként. Tudom, hogy nagyon nehéz elkezdeni egy világbajnokságot. Úgy gondolom, a lányok húsz góljukkal jól megoldották a feladatot, de a kapott tizenegy gól picit sok.

– A japánok ilyen gólerősek?

– Akik Európában vízilabdával foglalkoznak, valami megmagyarázhatatlan látvánnyal találkoznak, ha a japán vízilabdát próbálják feltérképezni. Szinte pattognak a vízben a japánok, és ehhez nagyon nehéz alkalmazkodni. De a magyar válogatott túllépett ezen, és bizta-tóan kezdett.

– Csak egy mérkőzésen vagyunk túl, de hogy látja az esélyeinket?

– Szerintem a csoportunkban a hollandok elleni meccs lesz a kulcské
rdés. Azon dőlhet el a csoportelsőség, aminek szerintem nagyon nagy jelentősége lesz, mert ha ne adj’ isten a második helyen végeznénk, akkor a görög–ausztrál–orosz csapatból kaphatnánk ellenfelet. A női mezőny is egyre inkább kiegyenlítődik, talán egyedül az Egyesült Államok válogatottja, amelyik még mindig a többiek előtt jár.

– Ennek fényében hasznosnak ítéli, hogy Egerben pont az amerikaiakkal edzőtáboroztak a mieink a vb-re készülve?

– Igen, hasznosnak tartom, mert lehetett volna egy gyengébb ellenfelet is választani, amelyet összevissza vertünk volna, de utána a világbajnokságon sokkal erősebb ellenfelek ellen kell mérkőzni. Sok mindent el tudtunk lesni az amerikaiaktól, és hiszem azt, hogy a lányok ezt kamatoztatni fogják.

– Egy világversenyen mindig van meglepetéscsapat. Melyik lehet az Budapesten?

– Az olimpián nem volt ott a görög és a holland válogatott, meglepetést szerezhetnek, de remélem, a magyar válogatott orra alá nem fognak borsot törni.