„Tartalmában, minőségében megújult a közigazgatás”

Az állami szerveknek szükségük van magasan kvalifikált, a közigazgatás tudományát ismerő szakemberekre – mondta Trócsányi László a közszolgálati egyetem oklevélátadóján

Lázin Miklós András – 2017.07.17. 01:29 –

A kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet az ország kiemelkedő jelentőségű campusának tartja, ahol magas színvonalú képzésben részesülnek a hallgatók, s ami biztosítani tudja, hogy az elhivatott, hazájukat szerető diplomások megállják helyüket a munkaerőpiacon. A polgári kormány tartalmában és minőségében is megreformálta a közigazgatási rendszert.

Ludovika campus 20170716 Az idei tanévet már a Ludovika campus új épületében kezdik meg (Fotó: MH)

A magyar nemzethez tartozás tényállapot és óriási felelősség, s mindig lebegjen a szemük előtt, hogy önök is mindenkor a magyar nemzet összetartozása érdekében tevékenykedjenek, ahogy azt az Alaptörvény D cikke is rögzíti – hangoztatta szombaton az igazságügyi miniszter az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Közigazgatási Karának (ÁKK) oklevélátadó ünnepségén. Trócsányi László az MTI beszámolója szerint aláhúzta, az NKE-n végzett hallgatók többségét állami szolgálatban szeretné látni, hiszen az állami szerveknek szükségük van magasan kvalifikált, a közigazgatás tudományát jól ismerő szakemberekre. Emlékeztetett, a nemzet fogalmát akkor értelmezzük helyesen, ha nem absztrakcióként, elvont fogalomként gondolunk rá. A miniszter hozzátette, „a nemzet konkrét közösség, amely konkrét emberekből áll – őket kell szolgálniuk önöknek is, nekem is”.

Patyi András, az egyetem rektora arról beszélt, hogy a közigazgatást művelni emberszeretet nélkül nem lehet. Szólt arról is, hogy az ÁKK ebben a tanévben még a régi Államigazgatási Főiskola Ménesi úti épületében működött, a 2017/2018. tanévet azonban már méltó helyen, a Ludovika campus új oktatási épületében kezdi meg. Kis Norbert, a kar dékánja felhívta a végzettek figyelmét az esküjük szövegére, amely szerint megszerzett tudásukat és képességeiket a magyar állam és a magyar közigazgatás rendelkezésére bocsátják, közigazgatási hivatásuk gyakorlása során pedig a törvényesség, szakszerűség és etikai előírások szerint végzik feladatukat.

A polgári kormány tartalmában és minőségében megreformálta a közigazgatási rendszert, az államigazgatásban és a kormányzati működésben az ügyfélközpontúság és a közcélok szolgálata valósul meg – mondta Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár az eseményen. A Miniszterelnökség államtitkára felidézte, a 2010-es országgyűlési választást megelőzően az ország működését és különösen a közigazgatást több negatívum és hiányosság jellemezte, túlburjánzott, bonyolult szervezettel működött, nem volt áttekinthető a szabályozás és a felelősség rendszere, adminisztrációs terhek sokasága nehezítette az emberek életét.