Távmeghallgatás a Simon-perben

Ma újabb tanúk szólalnak meg az egykori szocialista politikus ügyében

Bán Károly – 2017.07.17. 01:28 –

Ma újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken a költségvetési csalással, hamis magánokirat nyolcrendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolt Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese büntetőpere. Az ügy bírája a legutóbbi tárgyaláson azt ígérte, hogy távhallgatással meghallgatják azt az Ausztriában élő hölgyet, aki korábban Simon Gábor svájci letétjének a kezelője volt.

A volt politikus, aki az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, korábban azt vallotta, hogy már 2002 előtt is tehetősnek számított, külföldön jövedelmező vagyonkezelői tevékenységet folytatott. A 2000-es években svájci bankban volt másfél millió dollárja, amelyet egy idő múlva osztrák pénzintézetekhez vitt át. A vádlott hangsúlyozta, hogy a bankok minden esetben ragaszkodtak a befizetett összegek forrásának igazolásához, és ezt ő meg is tette. Hangsúlyozta: szó sincs ismeretlen forrásokról, ezek korábbi megtakarítások, amelyek után az adótanácsadók szerint nem kellett adót és egészségügyi hozzájárulást fizetnie. Simon svájci vagyonkezelője később Ausztriába tette át székhelyét – mondta a vádlott –, ezt a hölgyet kívánja meghallgatni a bíróság.

Az előző tárgyaláson a másodrendű vádlott, aki Bissau-Guinea-i útlevelével helyezett el 250 ezer eurót, Gabriel Derdak, azaz Simon Gábor Magnet Bankban nyitott számláján, azt vallotta, az nem Simon pénze volt. K. József azt mondta, az apósa testvére a magyar állammal szembeni perben jelentős összeget kapott, ennek a pénznek az elhelyezésében segített neki néhai Welsz Tamás.