Megbonthatatlannak tűnik a visegrádi négyek egysége

Hétértékelő. A magyarok többsége által várva várt vizes-világbajnokság árnyékában az MSZP az összeomlás szélére került, a szavazók elfordultak Botkától – véli Deák Dániel

Bán Károly – 2017.07.17. 01:27 –

Egyre több országban ismerik fel, hogy a Soros által finanszírozott szervezetek az illegális bevándorlás felgyorsításában és állandóvá tételében érdekeltek – mondta lapunknak Deák Dániel politológus.
Az elmúlt hetekben Brüsszel a Soros-érdekeltségek kapcsán egy sor kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ez annak fényében, hogy George Soros több uniós vezetővel is kétoldalú tárgyalásokat folytatott, azt üzeni az európai választóknak, hogy a brüsszeli döntéshozók az ő érdekük képviselete helyett az amerikai tőzsdespekuláns elvárásait teljesítik – mondta lapunknak Deák Dániel politológus az elmúlt hét eseményei kapcsán. A Nézőpont Intézet elemzője szerint ugyanakkor biztató jel, egyre több országban ismerik fel, hogy a főként Soros által finanszírozott szervezetek hatáskörükön túllépve az illegális bevándorlás felgyorsításában és állandóvá tételében érdekeltek.

Deák példaként említette az olasz kormányt, amely tizenegy pontból álló szabályzatot készített e szervezetek tevékenységének korlátozására. Nem meglepő – fogalmazott –, hogy a Soros-érdekeltségekért tűzön-vízen át kiálló brüsszeli bürokraták azonnal figyelmeztették az olasz kormányt, nem korlátozhatják kötelező jelleggel ezen szervezetek tevékenységét, kizárólag ajánlásokat tehetnek számukra, amelyeket azok vagy betartanak vagy nem.

Árulkodó, véli a politológus, hogy a brüsszeli vezetők ugyan elkezdtek beszélni a határvédelemről és a problémák helyben történő kezeléséről is, azonban még mindig hangsúlyosabban képviselik a kötelező betelepítési kvótát, illetve az automatikus elosztási mechanizmust, amelynek keretében több százezer menedékkérőt osztanának szét a tagállamok között. Deák szerint ha ezeket a terveket ráerőltetnék a tagállamokra, akkor azzal végleg megpecsételnék Európa sorsát, így ez ellen minden erővel fel kell lépni.

A visegrádi négyek kapcsán megjegyezte, szerencsére továbbra is megbonthatatlan egységet mutatnak fel és elutasítják a brüsszeli törekvéseket. Sőt, fűzte hozzá, újabb tagállamokat tudnak megszólítani. Az elemző szerint a legközelebbi fordulat Ausztriában jöhet, ahol az októberi választás legnagyobb esélyese az a jobboldali Sebastian Kurz, aki szinte teljes mértékben a magyar álláspontot osztja. Ugyanakkor Deák Dániel azt is hangsúlyozta, a meccs nem lefutott, amelyet jól mutat az a lejáratókampány, amelyben a hazai balliberális oldal mellett már a Jobbik is partner. Ennek egyik legfőbb eleme az antiszemita vád, amelyet ezek a politikai szereplők minden rendelkezésükre álló hazai és külföldi felületen harsognak a George Soros tevékenységére rávilágító kormányzati kampány apropóján.

Mi sem példázza jobban – folytatta az elemző –, hogy ezekkel az állításokkal ellentétben a magyar kormány kifejezetten jó kapcsolatot ápol a zsidósággal, s holnap a rendszerváltoztatást követően első alkalommal Izrael állam miniszterelnöke Magyarországra látogat. Ráadásul Benjamin Netanjahu mellett több hazai zsidó vezető is cáfolta, hogy a George Soros politikájával szembeni magyar állásfoglalás antiszemita lenne.

Hazai vizekre evezve Deák kifejtette, a magyarok többsége által várva várt vizes-világbajnokság árnyékában az MSZP az összeomlás szélére került. Úgy tűnik, már azok a balliberális értelmiségiek is kezdenek kihátrálni Botka László mögül, akik korábban a baloldal megváltójaként tekintettek rá – tette hozzá. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje kétségbeesésében nyíltan fenyegeti párttársait, s elkezdett gondolkodni a Jobbikkal történő együttműködésen. Ennek a vakvágányra futott politikának Gyurcsány Ferenc lehet a nyertese – véli Deák –, aki további szocialista szavazókat tud majd elcsábítani. Erre megvan az esélye, a Nézőpont Intézet júniusi kutatása szerint az MSZP-támogatók 34 százaléka Botka helyett inkább Gyurcsányt látná szívesen miniszterelnökként.