EMIR-ügy: még nincs gyanúsított

Fokozott ügyészi felügyelettel nyomoznak, Budai szerint megkerülhetetlen a Gyurcsány–Dobrev család felelőssége

Kacsoh Dániel – 2017.07.17. 01:26 –

Továbbra is ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folyik nyomozás az EMIR-ügyben, a Lázár János miniszter feljelentése nyomán indult eljárás határideje július 23. – tudatta megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség.

Közölték egyúttal, hogy a nyomozást a „Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya teljesíti a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett”. Korábban Ibolya Tibor főügyész azt mondta, indokolt esetben meghosszabbítható a határidő. Ez valószínűsíthető is, mivel az ügyben még nincs gyanúsított sem. Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos korábban lapunkkal azt közölte: megkerülhetetlen a Gyurcsány–Dobrev család felelőssége az uniós forráskezelés 2010 előtti kiszervezése kapcsán.

Megírtuk, tizenhétmilliárd forintos kárt okozhattak a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tisztségviselői 2003 és 2008 között az EMIR-rendszer „fejlesztése és üzemeltetése tárgyában, egy kft.-vel kötött vállalkozási szerződésekkel összefüggésben”. A nevezett időszakban Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, majd Heil Péter, a bukott kormányfő „családi cége”, az Altus egyik jelenlegi vezetője igazgatta az EU-forrásokat kezelő hivatalt. Lázár János még májusban jelentette be, hogy feljelentést tett a szo- cialista politikus által alapított Welt 2000 Kft. tevékenysége miatt, a Kormányzati Tájékoztatási Központ később azt közölte: a magyar kormánynak tizennyolcmilliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az uniós pályázatok nyomon követését szolgáló rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt.