A puccsisták fejét követelte Erdogan

Több tízezren vonultak utcára Törökországban, hogy megemlékezzenek a tavaly júliusiállamcsínykísérletről és a mártírokról, akik szembeszálltak a tankokkal

Őry Mariann – 2017.07.17. 01:21 –

Ismét a halálbüntetés bevezetése mellett foglalt állást Recep Tayyip Erdogan török elnök a tavalyi puccskísérlet évfordulójára szervezett nagyszabású állami megemlékezéseken.

Törökország 20170716 Recep Tayyip Erdogan (középen) az ankarai Mártírok emlékművénél mondott beszédében újra kiállt a halálbüntetés mellett  (Fotó: Reuters - Yasin Bulbul)

Országszerte több tízezren vonultak utcára a hét végén Törökországban, hogy megemlékezzenek az egy évvel ezelőtti puccskísérletről. A török hadsereg egy része 2016. július 15-én kísérletet tett az államhatalom megdöntésére, utakat, hidakat szálltak meg, illetve lőtték a parlamentet és az elnöki palotát is. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül Recep Tayyip Erdogan államfő szerint 35 puccsista halt meg. A lakosság támogatásával a puccsot leverték. A török elnök rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tekintett – zömmel kurd – csoportok ellen. A kormányzat átfogó tisztogatásba kezdett az államapparátusban: mintegy 150 ezer tisztviselőt elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából, 50 ezer embert pedig őrizetbe vettek. A puccskísérlet kitervelésével Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot vádolja.

Szombaton Erdogan is csatlakozott a több tízezres, egyes jelentések szerint százezres civil menethez, amelyet az isztambuli Boszporusz-hídhoz szerveztek, ahol tavaly civilek csaptak össze a harckocsikkal kivonuló puccsistákkal. Az államfő - török zászlót ábrázoló pólót viselő - unokái és a puccskísérlet során elhunytak családtagjainak kíséreté­ben csatlakozott a menethez a korábban Boszporusznak nevezett hídnál, amelyet később az áldozatok emlékére Július 15. mártírjai hídnak neveztek át. A hídon kihelyezett monitorokon az államcsíny mártírjainak fényképei voltak láthatóak, miközben hangosan felolvasták neveiket. Az ankarai Mártírok emlékművének felavatása után tartott beszédében Erdogan úgy fogalmazott: egyetlen fegyverük a hit volt, a velük szemben állók viszont hitetlenek voltak. Ismét elmondta, hogy ha a parlament megszavazná a 2004-ben megszüntetett halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos esetleges alkotmánymódosítást, feltétlenül aláírná. Közölte, ebben az esetben „le kell majd tépni a fejét” mindazoknak, akik a puccskísérlet felbujtói voltak. Erdogan egyszerre vádolta a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), a Fethullah Gülen irányította nemzetközi hálózatot (FETÖ), valamint az Iszlám Államot (bár a kurdok utóbbi ellen harcoltak a térségben).

Erdogan közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban 1 óra 32 perckor beszédet mondott az ankarai törvényhozásban is, abban az időpontban, amikor egy évvel korábban a puccsisták lőni kezdték a parlamentet. Az épület előtt több ezren várták az államfőt, aki azt mondta, a mártírok pusztán zászlóval a kezükben és lángoló szívvel szálltak szembe a harckocsikkal. Tartott beszédet a törvényhozásban is, de erről nem számoltak be külön a hírügynökségek. Szombat este egyébként a Turkcell és a Voda­fone előfizetői váratlan hangüzenetet is kaptak. Amikor hívást akartak kezdeményezni, Erdogan elnök köszöntötte őket „a demokrácia és a nemzeti egység napja alkalmából”.

A legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) tegnap azzal vádolta a kormányt, hogy akadályozza a tavalyi történések teljes körű vizsgálatát.