Csökkent Trump támogatottsága

Elhalasztották az egészségügyi szavazást

Ulicza Tamás – 2017.07.17. 01:20 –

Csaknem hat hónappal hivatalba lépése után 36 százalékon áll Donald Trump amerikai elnök népszerűsége, ami csökkenést jelent a korábbi hónapokhoz képest - derül ki a The Washington Post és az ABC News hírtelevízió által megrendelt, tegnap ismertetett felmérésből.

Az ABC csatorna szerint ez az elmúlt hetven év elnökei közül a legalacsonyabb eredmény hat hónapos kormányzás után. Áprilisban még a válaszadók 42 százaléka szerint tette jól a dolgát az Egyesült Államok 45. elnöke. Jelenleg a többség, 58 százalék helyteleníti, ahogyan Trump kormányoz, közülük 48 százalék azt válaszolta, hogy erőteljesen nem ért egyet az elnök politikájával. A megkérdezettek szintén 48 százaléka véli úgy, hogy Trump januári hivatalba lépése óta gyengült az ország vezető szerepe a világban, míg 27 százalékuk szerint erősödött. A válaszadók pont fele úgy látja, az elnök elődeinél rosszabbul teszi dolgát, míg 25 százalék foglalt úgy állást, hogy az elnök jobb munkát végez a korábbi elnököknél, és nagyjából ugyanilyen arányban vannak azok, akik szerint Trump se nem jobb, se nem rosszabb elődeinél. A válaszadók többsége, 55 százaléka úgy ítéli meg, hogy Trump nem ért el jelentős haladást az általa kitűzött célok megvalósítása terén. Ugyanakkor a Wall Street Journal kiemelte, hogy Trump támogatottsága azokban a szavazókörökben, ahol nagy előnnyel nyert, továbbra is magas, alacsonyabb eredményét a billegő körzetek szavazóinak elégedetlensége okozza. Donald Trump Twitterén úgy reagált, hogy a választások idején az ABC felmérései voltak a legpontatlanabbak.

Eközben Mitch McConell, a Szenátus többségi frakciójának vezetője elhalasztotta az egészségügyi törvényjavaslat szavazását, mert John McCain szenátor még egy műtét után lábadozik, és szavazata nélkül a javaslat valószínűleg nem menne át a testületen.


Európa kihívásairól beszélt Szijjártó

Magyarország örömmel fogadta Donald Trump amerikai elnök kölcsönös tiszteleten alapuló be nem avatkozási politikáját – jelentette ki a washingtoni konzervatív Heritage Alapítványnál pénteken tartott beszédében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az Európa előtt álló új kihívásokról és a magyar–amerikai kapcsolatok új korszakáról tartott előadást. Mint mondta, az unió öt nagy kihívással néz szembe: a terrorfenyegetéssel, a migrációval, az ukrajnai háborúval, az energiabiztonsági kérdésekkel és a Brexittel. Hozzátette: a magyar kormány szerint az erős nemzetállamok Európája teszi erőssé az uniót. Oroszországgal kapcsolatban Szijjártó kijelentette: Magyarországnak elsődleges érdeke a jelenleginél kiegyensúlyozottabb amerikai–orosz viszony. (SzH)