Schulz új uniót akar

Növekvő hátrányát újra hazánk bírálatával hozná be a kancellárjelölt

Őry Mariann – 2017.07.17. 01:18 –

„Továbbfejlesztett” Európai Uniót vizionál Martin Schulz, a német szociáldemokrata kancellárjelölt tegnap bemutatott programja szerint.
Az SPD-s politikus úgy véli, meg kell teremteni az „európai egyesült demokráciák politikai unióját”, ami azért nem „Amerikai Egyesült Államok európai földön”, de többnek kell lennie, mint a nemzetállami érdekek „legkisebb közös többszöröse”. Úgy fogalmazott, az új EU-nak „ki kell egészítenie” a tagállamokat, de láthatóan hatáskörelvonásokra gondolt, mivel „új eszközöket” sürgetett, amelyekkel Brüsszel érvényesíteni tudja „a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit”. Schulz igazságos adópolitikát és közös védelempolitikát sürgetett, utóbbit a „fegyverkezési spirál” elkerülésével. Sokadjára is elővette a „szolidaritás” témáját, s a kvótarendszerre nemet mondó országok forrásmegvonással való sakkban tartását is felvetette. Kitért arra is, hogy meg kell teremteni a „szabályozott bevándorlás lehetőségét”. Schulz rendületlenül ismételgetett vádjaira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szinte szóról szóra azt reagálta, amit az előző alkalmakkor: Schulznak mindig mindenről Magyarország jut eszébe, pedig inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia, hiszen az SPD három tartományi választáson is vereséget szenvedett.

Eközben Thomas de Maiziere konzervatív német belügyminiszter szigorú intézkedésekkel tartaná kordában a hamburgi G20-as csúcson is randalírozó tüntetőket. Javaslata szerint a rendszeres lázongóknak időről időre jelentkezniük kellene a rendőrségnél, és akár elektronikus nyomkövetőt is tehetnek rájuk. Hasonló intézkedéseket kényszerítettek a focihuligánokra korábban, s Maiziere szerint ez bevált mint megelőző intézkedés.