Alapkamat-módosítás nincs napirenden

Hétindító. Az Európai Központi Bank elnöke újra szóba hozhatja, hogy itt az ideje elgondolkozni a mennyiségi lazítás csökkentésén, azaz az eszközvásárlás mérséklésén

Vöő György – 2017.07.17. 01:11 –

Kamatdöntő ülést tart holnap a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az Európai Központi Bank csütörtöki ülésén ismét szóba kerülhet a mennyiségi lazítás mérséklése, ami a közelmúltban riadalmat keltett a piacokon.<

Virovácz Péter 20170716 Virovácz Péter: A legutóbbi inflációs adat megnyugtathatta a jegybankot (Fotó: Hegedüs Róbert)

Annak ellenére, hogy a piacokon július közepén a nyári hangulat az uralkodó, több fontos adatot közölnek, illetve meghatározó eseményt is tartanak ezen a héten. Ezek közül kiemelkedik az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése. Az ING Bank várakozása szerint Mario Draghi megismétli a sintrai EKB-fórumon elhangzott főbb üzeneteit, amelyek akkor nagy port kavartak - mondta a Magyar Hírlapnak Virovácz Péter, a pénzintézet vezető elemzője. Hozzáfűzte: azzal, hogy Draghi burkoltan kijelentette, lassan itt az ideje elgondolkozni a mennyiségi lazítás csökkentésén, azaz a kereskedelmi banki eszközvásárlás mérséklésén, egyértelmű üzenet a jövőbeli monetáris szigorítás felé. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a mennyiségi lazító program kivezetése még nem a monetáris politika szigorítása, csupán az ahhoz vezető első lépés. Mindenesetre ha ismételten ebbe az irányba fordul az EKB elnöke, az már nem érheti meglepetésként a piacokat. Az ING Bank vezető elemzője óvatos kommunikációra számít, szerinte bizonyára utalnak arra is, hogy vannak még kockázatok a növekedésben, illetve az inflációs pályában is. Valószínűleg jelzik azt is, hogy az EKB szorosan figyeli majd a piaci folyamatokat, és rugalmasan alkalmazkodik a fejleményekhez. Virovácz Péter szerint ez már elég lehet ahhoz, hogy ne alakuljon ki még egy olyan miniösszeomlás, mint a sintrai beszéd után.

Az euróövezetben holnap inflációs adatot tesznek közzé, a piac 1,3 százalékot vár, ami jelentősen elmaradna az EKB céljától, ez pedig megnehezítheti Draghi csütörtöki kommunikációját. Az Egyesült Királyságban is kedden publikálnak inflációs adatot, a ráta három százalék közelében alakulhat. A magas áremelkedés oka a brit font tartós leértékelődésében keresendő. A vezető elemző úgy véli: a felpörgő infláció önmagában még nem okozna akkora problémát, de a mutató az idén a bérnövekedést is jóval felülmúlja, így a reálbérek csökkennek. Ez nem kecsegtet jó gazdasági kilátásokkal az elkövetkező negyedévekre.

Magyarországon kamatdöntő ülést tartanak holnap. Elemzők korábban jelezték: nem tartják valószínűnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 2019 vége előtt változtatna a 0,90 százalékos jegybanki alapkamaton. Virovácz szerint az MNB a legutóbbi inflációs adatot látva megnyugodhat, hiszen az nem okozott meglepetést. (A Központi Statisztikai Hivatal múlt kedden azt közölte: a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott.) A jegybank így továbbra is fenntarthatja a laza monetáris politikát, és az arra vonatkozó kommunikációját is. A legfontosabb kérdés: miként tudja az MNB meggyőzni a piacokat, hogy továbbra is kitart az ösztönző monetáris politika mellett? Ezt azért is tarthatja szükségesnek a jegybank, hogy gátat szabjon a forint lassú erősödésének, amely már a 305-ös szintet közelíti az euróval szemben.