Törökök ezrei várták Erdogant a parlament előtt Ankarában

A tömegben török nemzeti zászlókat lehetett látni, és annak a 249 civilnek az arcképét, akik tavaly a puccsistákkal szembeszállva vesztették életüket

MH/MTI – 2017.07.16. 06:36 –

Törökök ezrei várták a parlament előtt Recep Tayyip Erdogan elnököt, aki vasárnapra virradóra Isztambulból visszatért Ankarába, hogy beszédet mondjon az ankarai törvényhozásban, abban az időpontban, amikor egy évvel korábban a puccsisták lőni kezdték a parlament épületét.

A tömegben török nemzeti zászlókat lehetett látni, és annak a 249 civilnek az arcképét, akik tavaly a puccsistákkal szembeszállva vesztették életüket.

Erdogan szombaton Isztambulban az ő tiszteletükre emelt Mártírok emlékművét avatta fel a Boszporusznak nevezett hídnál, amelyet később az áldozatok emlékére Július 15-i mártírjai hídnak neveztek át.

A hídnál hatalmas török zászlókat lengető több tízezres (több hírügynökség szerint százezresnél is nagyobb) tömeg vonult fel szombaton a meghiúsított törökországi puccskísérlet áldozataira emlékezve.

Erdogan ismét a halálbüntetés visszaállítása mellett foglalt állást

A halálbüntetés visszaállítása mellett foglalt ismét állást szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök az egy évvel ezelőtti, meghiúsított törökországi puccskísérlet áldozataira emlékezve.

A Boszporusz két partján elterülő városban az államfő felavatta a hatalomátvételi kísérlet 249 halálos áldozatának tiszteletére emelt Mártírok emlékművét. Ez alkalomból mondott beszédében ismételten hangot adott eddig is ismert álláspontjának, miszerint ha a parlament megszavazná a 2004-ben megszüntetett halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos esetleges alkotmánymódosítást, feltétlenül aláírná. Úgy fogalmazott: Törökország jogállam, ezért ilyen jogszabálynak a parlamenten keresztül kell átmennie.

Ígérte: ebben az esetben "le kell majd tépni a fejét" mindazoknak, akik a tavalyi államcsínykísérlet felbujtói voltak. Konkrétan megnevezte és egy kalap alá vette a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, a törökországi kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi hálózatot (FETÖ), valamint az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezetet.

Az EFE spanyol hírügynökség megállapítja ugyanakkor, hogy a parlament összetétele - mivel két olyan ellenzéki párt is helyet foglal benne, amelyik határozottan ellenzi a halálbüntetést - nem teszi lehetővé egy ilyen értelmű jogszabály bevezetését népszavazás nélkül, arról nem is beszélve, hogy azt lehetetlen lenne visszamenőleges hatállyal érvényesíteni a puccsistákkal szemben.

Az összegyűltek tízezrei előtt elhangzott beszédében Erdogan a puccsistákkal szembeszállt, életüket vesztett civil mártírokról is megemlékezett. Egyetlen fegyverük a hit volt, a velük szembenállók viszont hitetlenek voltak - mondta az elnök. Arra utalt, hogy a Boszporusznak nevezett hídnál, amelyet később az áldozatok emlékére Július 15. mártírjai hídnak neveztek át, civilek csaptak össze pontosan egy éve a török hadsereg harckocsikkal kivonuló puccsista alakulataival.

Erdogan közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, 1 óra 32 perckor beszédet mond az ankarai törvényhozásban is, abban az időpontban, amikor egy évvel korábban a puccsisták lőni kezdték a parlament épületét.

A török hadsereg egyes alakulatai 2016. július 15-én kísérletet tettek az államhatalom megdöntésére, utakat, hidakat szálltak meg, illetve lőtték a parlament és az elnöki palota épületét is. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül az államfő szerint 35 puccsista halt meg. A lakosság támogatásával a puccsot leverték, amelyet követően a török kormány rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen.