Sűrű őszre számíthat az Alkotmánybíróság

Kiemelt témák jönnek a nyári szünet után

Baranya Róbert – 2017.07.15. 03:35 –

Jövő hétfőtől több mint egy hónapon át ítélkezési szünetet tart az Alkotmánybíróság (AB), amely azonban ősszel fontos beadványokkal folytathatja a munkáját. A testület június végén közleményben tudatta, hogy májusban a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére létrehozott munkacsoport tájékoztatásért fordult egyes kormányzati szervekhez és hiánypótlásért a beadványozókhoz. A válaszok beérkezése után várhatóan ősszel kezdi el tárgyalni a testület az indítványt.

Az LMP nemrég jelezte, hogy hatvan ellenzéki képviselő aláírásának összegyűjtésével támadták meg az AB előtt a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt. Tegnap a Jobbik is bejelentette, hogy szintén ellenzéki képviselők támogatásával benyújtották a plakáttörvénnyel kapcsolatos beadványukat, kérve a törvény alaptörvény-ellenességének kimondását. Halász János, a Fidesz frakciószóvivője erre úgy reagált: a Jobbik a plakáttörvény ügyében a nemzeti érdekek helyett egy milliárdos érdekeiért harcol kétségbeesetten. Bárcsak akkor lennének ilyen aktívak, amikor a betelepítési kvótától kell megvédeni az országot – tette hozzá.

Az ősszel kerülhet terítékre Székely László ombudsman kvótaügyben tett indítványa is, amellyel az AB megvárja az Európai Unió Bíróságának döntését. Bitskey Botond, az AB főtitkára lapunknak nyilatkozva ezek mellett a földügyekben beadott indítványokat, valamint a paksi bővítéssel kapcsolatos és más közérdekű adatokkal összefüggő beadványokat említette a testület őszi napirendje kapcsán.