Hazai dallamok a Tátrában

Magyar zenész vendégeket várnak Lengyelországban a nyár végén

Pálffy Lajos – 2017.07.15. 01:36 –

Magyar vendégekre vár az ötödik alkalommal megrendezett Dél-lengyelországi Pannonica Folk Fesztivál: a lengyelországi Magyar Kulturális Évadhoz kapcsolódva Magyarország lesz az augusztus 31-től szeptember másodikáig tartó rendezvény díszvendége.

A Pannonica Folk Fesztivált a Magas-Tátra északi lábánál, a Poprád folyó völgyében lévő Barcice Dolne mellett rendezik meg csodálatos természeti környezetben, öthektáros réten. A szervezők kezdettől a Kárpát-medence és a hozzá kapcsolódó területek zenéjére koncentrálnak. Itt, a történelmi Magyarország határától alig húsz kilométerre és Budapesttől sem elérhetetlen távolságra olyan zenei programmal várják a fesztiválozókat, amelyben a tradicionális magyar népzene mellett megtalálható a cigányság és a kárpáti népek, sőt a Balkán, Bukovina és Moldva zenéje is.

A magyar zenekarok közül játszott már itt a Romengo, a Söndörgő, a Besh-o-drom, és a Parno Graszt. A nagy sikert arató  Söndörgő már másodszor lép fel a fesztiválon, de az idén a plakátra került a Kerekes Band és Buda Folk Band neve is. Utóbbi zenekar muzsikál majd esténként a magyar táncházban. A térség sztárjai közül augusztus végén itt lesz a Magyarországon is koncertező Fanfare Ciocarlia, de játszott itt már Goran Bregoviã és Boban Markovic mellett a Gogol Bordello is. Most egy kisebb magyar falut is felépítenek, lesz magyar bor, lesznek gasztronómiai bemutatók, felvonulnak a népi mesterségek művelői, valamint artisták és mutatványosok is. Bemutatnak magyar filmeket, s a magyar irodalomra koncentrálnak majd a felolvasószínházi estek. A három nap alatt a sátrazás mellett lehetőség van a környék számos turistaszállásának igénybevételére is. A sátorhelyet is magába foglaló belépő pedig nem egészen tízezer forintba kerül.