Elszabadult turisták okoznak gondot szerte Európában

Míg Velence szinte élhetetlenné vált az őslakosok számára, addig a spanyol üdülőhelyeken szigorú, olykor nevetséges rendeletekkel igyekeznek jó modorra szoktatni a nyaralókat

Forró Péter – 2017.07.15. 01:29 –

Egyre több, turisták által felkapott üdülőhelyről és világvárosból érkezik a hír: a helyi lakosok megelégelték a folyamatosan italozó vendégek garázdálkodásait, és szigorú rendeletekkel próbálják kordában tartani őket. Budapesten az erzsébetvárosiak panaszkodnak a tűrhetetlen zajra.

Velencében már évek óta tiltakozik a harmincezer őslakos – számuk folyamatosan csökken –, hogy a rengeteg turista miatt már a lakhelyük, munkahelyük megközelítése is gondot okoz. De nem csak ott vált élhetetlenné a környezet. Dubrovnikban például előre be kell jelentkezni városlátogatásra, miután véges az óváros befogadóképessége. Pag szigete pedig nem akar Ibizához, Zákinthoszhoz hasonló buliszigetté válni, ezért kemény szankciókat helyeztek kilátásba a renitens turistákkal szemben. Rómában sem nézik jó szemmel a garázdákat, az Örök Városban éppen a közelmúltban hoztak szigorú rendeletet az éjszakai szeszfogyasztással kapcsolatban.

A Baleár-szigetek – ez Spanyolország második legfőbb turisztikai célpontja – kormánya kezdeményezte az Európai Bizottságnál és Spanyolország kormányánál, hogy korlátozzák az alkoholfogyasztást a repülőjáratokon és a repülőtereken. A kérés – nem meglepő módon – a Nagy-Britanniából érkező járatokra vonatkozik, amelyeken gyakoriak a részeg utasok okozta incidensek. Azt is el szeretnék érni, hogy a helyi szállodák all inclusive szolgáltatásában az alkohol fogyasztását korlátozzák.

A nagy buzgalom persze olykor furcsa, néha nevetséges „házirendet” jelent. Július 18-tól a Murciában található San Pedro del Pinatari strandon például tilos lesz labdázni, fülhallgató nélkül zenét hallgatni, meztelenkedni vagy – ezt vajon hogyan ellenőrzik? – belepisilni a tengerbe. Ezekért több száz eurós pénzbírságot is kioszthatnak a hatóságok.

Bár mi magyarok híresek vagyunk a vendégszeretetünkről, az erzsébetvárosi polgárok a csendrendelet szigorítását követelik a bulinegyed működése miatt. Az itt lakók a hajnalig tartó zenére és a részeg fiatalokra panaszkodnak, azt szeretnék, ha a szórakozóhelyek – más budapesti kerületekhez hasonlóan – csak éjjel egy óráig tarthatnának nyitva.

Az Élhetőbb Erzsébetváros nevű civil közösség fórumán Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros csoport alapítója azt mondta: „a legeslegfőbb célkitűzésünk, hogy egy valódi csendrendeletet szeretnénk, aminek nemcsak a neve csendrendelet, hanem a tartalma is”.