Ellenőröket elrabló taxist ítéltek el

Forró Péter – 2017.07.15. 01:27 –

Gyorsított eljárásban adóellenőrök sérelmére elkövetett, négyrendbeli személyi szabadság megsértése miatt állítottak bíróság elé egy ötvennégy éves taxisofőrt – közölte a Főváros Főügyészség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal négy adóellenőre az úszó-világbajnokság miatt Budapesten szervezett akció keretében a nyugta- és számlakibocsátási kötelezettség teljesítését ellenőrizendő taxiba ült.

A sofőr az utasoktól a megérkezéskor a viteldíjat átvette, de arról sem számlát nem adott, sem a visszajáró pénzt nem adta át. Ekkor az adóellenőrök bemutatták szolgálati igazolványukat, és a szabálytalanságról jegyzőkönyvet akartak felvenni. A vádlott közölte, hogy erre neki nincs ideje, és el is indult a kocsival. Mivel nagy sebességgel haladt, így az ellenőröknek esélyük sem volt kiszállni és a felszólításnak, hogy álljon meg, nem tett eleget. Az egyik ellenőr ekkor telefonon felhívta a NAV Bevetési Osztályát, tőlük kért segítséget. A taxis ezután közölte, hogy öt perce van a jegyzőkönyv felvételére, mert ő továbbra is siet. A helyszínre érkező rendőrök előállították a taxist. Az ügyészség még az őrizet tartama alatt, hetvenkét órán belül bíróság elé állította. A bíróság a váddal egyezően állapította meg a bűnösségét, és ezért őt háromszáztizenkét óra közérdekű munka büntetésre, valamint kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.