Kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor

A zenei programok mellett mellett politikai és közéleti témájú előadások is lesznek

MH/MTI – 2017.07.10. 15:29 –

A kedden délelőttre tervezett ünnepélyes zászlófelvonással hivatalosan is kezdetét veszi a szlovákiai magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor, amelybe az első vendégek már a fesztivál hétfői, nulladik napján megérkeztek.

A Gombaszögi Nyári Tábort - amelynek elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza - jelenlegi formájában már tizedik éve rendezik meg, a tábort a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat, illetve a Sine Metu polgári társulás szervezi több más diákszervezettel együttműködve. A tábort idén július 10. és 16. között tartják régi-új helyszínén, a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi-völgyben található kempingben, ahová a tavalyi évben költözött vissza Krasznahorka-váraljáról.
A tábor programján több tucat - főként könnyűzenei és népzenei - fellépő műsora mellett politikai és közéleti témájú előadások egész sora szerepel, a szervezők közlése szerint a látogatók több, mint 250 program közül válogathatnak.

Az előadások és panelbeszélgetések közül a szervezők szerint a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt vezetőinek kerekasztal-beszélgetése számíthat a legnagyobb érdeklődésre. A fórumon, amelyet szerdán délután tartanak, az MKP részéről Menyhárt József pártelnök, a Most-Híd képviseletében pedig Ravasz Ábel alelnök vesz részt.

A táborba több hivatalos magyarországi vendéget is várnak, köztük Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárát, aki Bárdos Gyulával, a Csemadok elnökével a tábor hivatalos megnyitóján veszt részt kedden délelőtt. A megnyitó után a fesztivál helyszínén átadják Tompa Mihály újrafaragott szobrát is. A műalkotást - amelyet a kassai Éliás Ádám szobrászművész készített el a költő születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezi le.

A táborban szó lesz a felvidéki magyar közélet egyik kiemelt témájáról, a nyelvhasználatról, illetve a nyelvi jogok kiterjesztésének lehetőségeiről is. Erről az erdélyi, Igen, tessék! elnevezésű civil mozgalom aktivistái és a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom tagjai osztják meg tapasztalataikat a hallgatókkal.

A Gombaszögi-völgyben lévő kemping már tavaly átesett egy részleges felújításon, ám a szervezők szerint az idén is több újdonságra számíthatnak a táborba látogatók. Orosz Örs, a tábor főszervezője az MTI-nek elmondta: újításnak számítanak a tábor lekövezett utcái, új programhelyszínek készültek, ezek száma így elérte a tizenegyet, a már meglévő színpadok közül többet lefedtek, készült egy új sportpálya, egy medence és egy kötélcsúszda is.

A korábbi évek felhozatalához képest némileg változott a zenei program is, több lett a rock és kibővült a népzenei programok száma. "Tavaly olyan visszajelzéseink voltak, hogy kevés volt a rock, így idén ezen a vonalon beerősítettünk, fellép majd a Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega" - mondta a főszervező, aki a zenei programok közül kiemelte még a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében megvalósuló népzenei programokat és koncerteket, köztük a Parno Graszt, a Tindia együttes és a Dobroda zenekar fellépését is. A hét zenei felhozatalában szerepel a Halott Pénz, a Csík zenekar, a Quimby, az Arizóna, a SoulFool Band és Antonia Vai koncertje is.
A rendezvény részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.