"Közös emlékek ápolása segít begyógyítani a történelmi sebeket"

Soltész Miklós leleplezte II. Rákóczi Ferenc szobrát Pozsonyban

MH/MTI – 2017.07.09. 16:32 –

Két egymásra utalt nemzet számára rendkívül fontos, hogy ápolják közös emlékeiket, mert ezzel segítik a történelmi sebek begyógyulását - jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a szlovákiai Zborón, ahol részt vett II. Rákóczi Ferenc szobrának ünnepélyes leleplezésén.

A részben magyarok, de túlnyomórészt szlovákok lakta északkelet-szlovákiai településen közös, magyar-szlovák kezdeményezés alapján állítottak szobrot a fejedelemnek, akinek személye egyebek mellett azzal kötődik a faluhoz, hogy szüleinek, Zrínyi Ilonának és I. Rákóczi Ferencnek ott volt az esküvője.

"Két, múltja tekintetében összefonódott és teljes mértékben egymásra utalt nemzet kapcsolatában rendkívül fontos, hogy a történelmi emlékek közös ápolásának a mostanihoz hasonló példáival is hozzájáruljanak az egymáson, sokszor nagyhatalmi játszmák következtében ejtett sebek begyógyításához" - mondta Soltész Miklós a szobor leleplezése után az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: ezekre az apró lépésekre a jövő tekintetében azért is szükség van, mert most, amikor a magyar közösségek által is lakott szomszédos országokkal javulnak a kapcsolatok, vannak olyan külső igyekezetek, amelyek ezeknek a nemzeteknek az "összeugrasztását" célozzák.

A szoborállítás előzményei tavalyra nyúlnak vissza, amikor a felvidéki Borsiban II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulóján együttműködés kezdődött a magyar kormány, magyar civilszervezetek, illetve Sátoraljaújhely és Zboró önkormányzatai között. Utóbbi település már hosszabb ideje kiemelt feladatként tekint a Rákóczi család emlékének ápolására és a hozzájuk kötődő történelmi emlékek megtartására.

A szoboravató rendezvényen - amely Zboró Antiokheiai Szent Margit templomában tartott ünnepi szentmisével kezdődött, majd a Szent Zsófia téren elhelyezett szobor felszentelésével folytatódott - több százan vettek részt. A szoboravatót követően a település első világháborús katonatemetőjében magyar és német nyelvű emléktáblákat is lelepleztek, majd Zboró és Sátoraljaújhely önkormányzatának képviselői egy testvérvárosi együttműködési megállapodást írtak alá.