Folytatódhat a magyar úszósport aranykorszaka

Bienerth Gusztáv: Személyes elvárásom, hogy mindenki a saját legjobb idejét teljesítse, s ha ez megvalósul, akkor világraszóló eredményeket fogunk elérni

2017.07.07. 01:13 –

Nyugodtan várhatja a vizes-világbajnokság jövő pénteki megnyitóját Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, hiszen minden feltétel biztosított az eredményes felkészüléshez úszóinknak. Az elnöknek a sportág jövője miatt sem kell aggódnia, mert úszósportunk utánpótlása nagyon erős.

bienerth„A világbajnokság eseményeire tíz év múlva is emlékezni fogunk”
– A magyar úszók remekül szerepeltek a netánjai ifjúsági Európa-bajnokságon, amelyen huszonegy éremmel Oroszország mögött a második helyen végeztek az éremtáblázaton. Elégedett?

– Igen, mert a magyar ifi úszók kiválóan szerepeltek a vasárnap véget ért netánjai Euró­pa-bajnokságon. Versenyzőink tizenegy arany-, nyolc ezüst- és két bronzérmet szereztek, ami fantasztikus teljesítmény. S kiválóan bizonyítja azt is, hogy mind a magyar felnőttmezőny, mind az utánpótlás a világ élvonalába tartozik. Érdemes összevetni a mostani sikereket a tavalyi ifjúsági kontinensviadal eredményeivel, így jól látszik, hogy idén kétszer annyi aranyérmesünk lett, és több dobogós helyezést is szerzett a csapat. Rendkívül elégedett vagyok tehát, és nemcsak az eredményekkel, hanem a csapat egységével s példaértékű hozzáállásával is.

– Egy hét múlva még nagyobb vizsga kezdődik, a budapesti FINA-világbajnokság. Hogy állnak az előkészületek?

– Július 14-én kezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, a FINA vizes-világbajnokság. Az ünnepélyes megnyitó utáni napon rajtol a nyíltvízi verseny Balatonfüreden, majd ezt követően egészen a hónap végig folyamatosan lesznek események. Nem kérdés, hogy minden időben el fog készülni, természetesen a Magyar Úszó Szövetség szorosan együttműködik a szervezőbizottsággal, és biztos vagyok abban, hogy a világbajnokság Magyarország, Budapest és a magyar úszótársadalom jó hírét fogja vinni az egész világban. Megemlíteném még, hogy július 22-én fővárosunkban kerül sor
a FINA tisztújító kongresszusára is, ahol érdemi döntések várhatók az elnöki poszttól kezdve a bizottsági helyekig. Nem közömbös, hogy a következő négy évben milyen struktúra alakul ki, és abban milyen pozíciókat töltenek be a magyar jelöltek. Így tehát számunkra a tét nemcsak a medencében, hanem azon kívül is óriási.

– Milyen feltételeket biztosítottak a válogatottak felkészüléséhez?

– Nyugodtan mondhatom, hogy az úszóválogatott tagjai minden állami és szövetségi támogatást megkaptak a zavartalan és eredményes felkészüléshez. Minden feltétel adott volt ahhoz, hogy versenyzőink felkészülése optimális legyen, beleértve a meleg égövi és magaslati edzőtáborok szervezését, a felkészüléshez szükséges felszerelések biztosítását és a szakmai stáb teljes körű támogatását. Nem utolsósorban pedig a verseny fő helyszínének otthont adó Duna Aréna medencéit, melyeket úszóink ingyenesen használhattak február elseje óta.

– Ha már az anyagiaknál tartunk, mennyire eladható az egyik legsikeresebb magyar sportág, az úszás? Milyen a reklámértéke? Nehéz vagy könnyű szponzorokat szereznie?

– Változik az úszás - ha szabad így mondanom - gazdasági megítélése is. Sorra rendezik a pénzdíjas versenyeket, az úszók ikonokká váltak, és teljesítményük, kemény munkájuk nemcsak propagálja az egészséges életmódot, de példaként is szolgál sokak számára. Így egyre többen látnak üzleti lehetőséget a sportág támogatásában, és ezt nekünk az úszósport fejlesztése s a feltételek javítása érdekében ki is kell használnunk. Korábbi támogatóink megtartása mellett új szponzorokkal is sikerült megállapodásokat kötnünk, és többekkel tárgyalásban állunk. A cél az, hogy minél jobb feltételek mellett alakítsunk ki hosszú távú együttműködést, amely soha nem könnyű feladat. Legnagyobb szponzorunk, a magyar állam bőkezű támogatása alapvető biztosítéka a fejlődésnek. Emellett a Minden gyerek tanuljon meg úszni és a Jövő bajnokai elnevezésű programokkal népszerűsítjük a sportágat, ezáltal is erősítve a támogatói bázist. Ezzel párhuzamosan zajlanak a már meglévő uszodák korszerűsítésével és új létesítmények építésével kapcsolatos beruházások szerte az országban, amelyek nemcsak a jelen, hanem a következő évtizedek úszósportját is meghatározzák majd, úgy mint a Duna Aréna, mely jelenleg a legmodernebb uszodakomplexum a világon.

– Visszatérve a közelgő világbajnoksághoz, mi az eredményességi elvárása úszóink­tól a szövetség elnökségének?

– A szövetségi kapitány által javasolt keretet nemsokára nyilvánosságra hozzuk. Személyes elvárásom, hogy mindenki a saját legjobb idejét teljesítse a budapesti és balatonfüredi világbajnokságon. S ha ez megvalósul, akkor világraszóló eredményeket fogunk elérni. Továbbá fontos, hogy a nézők és a szurkolók több tízezres csoportja a helyszínen olyan élményben részesüljön, amely az elkövetkezendő évtizedben hozzájárul a sportág további sikereihez.

– Mi lehet a vizes-világbajnokság haszna a magyar úszósport számára?

– A világbajnokság eseményeire tíz év múlva is emlékezni fogunk. Csodálatos két hét áll előttünk, nem csak rekordgyorsasággal építettük fel a Duna Arénát, de ezzel egy időben több uszodát újítottunk fel Budapesten, és közben gőzerővel készültünk a rendezésre. Ez önmagában világraszóló esemény, de az igazi haszna, ha ezután még többen választják ezt a csodálatos sportágat, amely kulcsfontosságú abban, hogy továbbra is sikeres és eredményes legyen a jövő úszónemzedéke.

– Januári megválasztása óta bejárta az országot. Mit tapasztalt, milyen állapotban van a sportág, milyen a hátországa?

– Huszonnégy városban jártam, és meg-győződtem arról, hogy bár sok még a tennivaló, de igen figyelemreméltó fejlődésen megy keresztül az úszósport. Számomra nincs vidék és Budapest, nincs kicsi és nagy egyesület, csak kemény munka, amely csodálatos eredményekhez vezet. De természetesen fontos, hogy a meglévő problémákat lehetőség szerint minél hamarabb megoldjuk, és a fejlesztési igények figyelembevételével megteremtsük a korszerű munkafeltételeket. Számomra az is világossá vált, hogy az úszás és testvérsportága, a vízilabda egymásra van utalva, sok tekintetben közösek az érdekeink, és közösek a feladataink is. Ennek okán több mint biztató, hogy a két szövetség elnöksége közös nyilatkozatban elkötelezte magát az együttműködés és egymás kölcsönös támogatása mellett.

– A magyar úszósport aranykorszaka folytatódhat az új olimpiászban is?

– A tokiói olimpiáig sok még a teendő. A ne­tánjai ifjúsági kontinensviadal, majd az augusz­tusi, Indianapolisban rendezendő ifjúsági világbajnokság is bizonyíthatja, hogy a magyar úszósportnak nemcsak száztíz éves csodálatos múltja, de biztató jövőképe is van. Rajtunk nem fog múlni, hogy az aranykorszak folytatódjon.