Elon Musk szerint valóság lehet a Mars kolonizálása

Az eddigi legnagyobb teljesítményű rakéta, a NASA híres Saturn V hordozója csakszázötven tonna terhet képes kijuttatni a világűrbe, míg az új jármű akár hatszázat is

Pálfy Dániel Ábel – 2017.06.20. 01:31 –

A következő ötven–száz évben egymillió embert juttatna a Marsra a jelenleg fejlesztés alatt álló, több utazásra is alkalmas űrhajói segítségével Elon Musk. A milliárdos feltaláló, a Tesla és a SpaceX vállalat alapítója a közelmúltban publikálta a vörös bolygó kolonizálásával kapcsolatos terveit – számolt be róla a New Space magazin.

Mars 20170620 Az Európai Űrügynökség műholdja a vörös bolygó felett (fantáziarajz) (Forrás: Nasa.gov)

Újabb ambiciózus tervvel állt elő Elon Musk. A Tesla-vezér másik cége, a SpaceX jelenleg egy olyan űrutazási rendszer fejlesztésén dolgozik, amelynek segítségével a következő évtizedekben akár egymillió ember is eljuthatna a Marsra. Scott Hubbard, a magazin főszerkesztője, a NASA repüléstudományi kutatóközpontjának korábbi igazgatója így kommentálta a feltaláló terveit: „Úgy gondolom, ez a publikáció értékes referenciaként szolgál majd a jövőbeli kutatásokhoz.”

Musk terveinek alapja egy általa bolygóközi közlekedési rendszernek (Interplanetary Transport System, röviden ITS) nevezett újrahasznosítható rakéta-űrhajó kombinációja, melynek meghajtásáért a SpaceX által fejlesztett Raptor hajtóművek felelnek majd. A negyvenkét ilyen erőforrással felszerelt hordozó a történelem eddigi legerősebb rakétája lesz. Az alapváltozat háromszázharminc, a bővített verzió akár hatszáz tonnányi terhet lesz képes Föld körüli pályára állítani. Összehasonlításképpen: az eddigi legnagyobb teljesítménnyel rendelkező rakéta, a NASA híres Saturn V holdrakétája csak százötven tonnát képes kijuttatni a világűrbe. A tervek szerint az ITS-rakéták húsz perccel az űrhajók pályára állítása után manőverezést segítő meghajtóikkal pontosan az indítópontra érkeznek vissza. A rakétákat legalább ezer repülésre tervezik, élettartamuk során számos űrhajót és az ezeket utántöltő üzemanyagtartályokat állítanának pályára. A Föld körül keringő űrhajók minden kedvező bolygóegyüttállás alkalmával, azaz körülbelül huszonhat havonta indulnának el a Mars felé. Elon Musk ezer vagy még több űrhajót tervez elindítani, melyek mindegyike több mint száz embert szállítana. Ez alapján elképzelhető, hogy a következő ötven–száz év alatt akár egymillió ember is eljuthat a vörös bolygóra. Az űrhajók a Marson készített metánalapú üzemanyag segítségével képesek lesznek visszatérni a Földre. Az ITS-űrjárművek üzemidejük során várhatóan tizenkét-tizenöt űrutazást hajthatnak végre, az üzemanyagtankerek pedig mintegy száz alkalommal térhetnek vissza a Földre.

Elon Musk célja, hogy megfizethetővé tegye a Mars kolonizációját, és ennek kulcsa az ITS-rendszer többszöri felhasználhatósága. Ez a lehetőség a Föld körüli pályán történő tankolással kombinálva a hagyományos űrrepülési rendszerek tízmilliárd dollárra becsült használati költségéről akár kétszázezer dollárra csökkentheti egy Mars-utazás árát – közölte a feltaláló. Hozzátette, ha minden jól alakul, az űrjárművek körülbelül tíz év múlva indulhatnak a Marsra. Elon Musk elismerte, hogy a siker korántsem garantált. Azt írta, rengeteg a kockázati tényező, és nagyon sok pénzbe fog kerülni: „Jó esély van arra, hogy nem járunk sikerrel, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legnagyobb fejlődést érjük el.”