Bioszféra-rezervátum a határ mentén

A közel egymillió hektáros védett terület öt ország, valamint három folyó, a Mura, a Dráva és a Duna térségében terül el

Lázin Miklós András – 2017.06.20. 01:30 –

Megkapta a bioszféra-rezervátum minősítést az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetétől a szerbiai Backo Podunavlje területe, és ezzel jelentős előrelépés történt Európa legnagyobb vizes élőhelyének létrehozása felé. A vajdasági rezervátum az egyik leginkább érintetlen mocsár- és lápvidék a Duna mentén.

rezervátum 20170620 A térséget Európa Amazonasának is nevezik (képünk a Dráván készült) (Fotó: MH)

A világon immár 669 UNESCO által elismert bioszféra-rezervátum létezik, ezek a természeti értékek megőrzését és a fenntartható fejlődés célkitűzéseit szolgálják – jelentette be tegnap a WWF Magyarország. A szervezet azt követően nyilatkozott, hogy a szerbiai Backo Podunavlje területe megkapta a bioszféra-rezervátum minősítést az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetétől (UNESCO). A vajdasági rezervátum az egyik leginkább érintetlen mocsár- és lápvidék a Duna mentén, ahol a szigetek és a homokos folyópartok egyaránt jellemzőek. Biológiai sokféleség szempontjából rendkívül értékes helyszín, és a Mura, a Dráva és a Duna alkotta leendő bioszféra-rezervátum egy újabb fontos, nemzetközi státust élvező védett területe – hangsúlyozza a zöldszervezet közleménye. Az UNESCO múlt heti döntésével Szerbia második bioszféra-rezervátuma alakult meg. A százhetvenezer hektárt meghaladó rész öt települést, valamint négy tájvédelmi területet foglal magába. Dusan Tanaskovic, az UNESCO szerbiai nagykövete hangsúlyozta, hogy a térség gazdag kulturális örökséggel is rendelkezik.

Az új szerbiai rezervátum része lesz a világ első, öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátumának, amelynek megalapításán Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és Magyarország együtt dolgozik. A közel egymillió hektáros terület három folyó, a Mura, a Dráva és a Duna mentén terül el, és a kontinensen ritkaságszámba menő jellemzői miatt Európa Amazonasának is hívják. A változatos vízi környezet különleges ártéri élőhelyek és olyan védett állatfajok otthona, mint a rétisas, a fekete gólya, a cigányréce, a vadmacska vagy a vidra.