Erotikus felvételekkel zsarolják a fiatalokat

Intim fotókat, kisfilmeket kérnek a hiszékeny gyermekektől a bűnözők, majd zaklatni kezdik őket, találkozót, illetve pénzt követelnek tőlük

Csibra Tibor – 2017.06.20. 01:20 –

Huszonkilenc országban kezdtek egyidejű kampányt az Europol vezetésével a fiatalokat érintő online szexuális kizsákmányolás visszaszorítására. A rendőrség szakemberei szerint a fiatalok legtöbbször nincsenek tisztában a virtuális, rájuk nézve valódi veszélyekkel.
Nemzetközi kampány indult a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen, a magyar rendőrség ennek részeként kampányfilmekkel igyekszik felhívni a figyelmet az újfajta bűncselekménytípusra, és próbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy a lehető legkevesebben váljanak áldozattá – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Szongoth Richárd, a KR NNI kiberbűnözés elleni főosztályának vezetője az eseményen elmondta, hogy a most elkészült figyelemfelkeltő kampányfilmek elsősorban az online szexuális zsarolásról szólnak, ráadásul az azokban bemutatott történetek valódiak.

A bemutatott alkotásban azt láthatjuk, hogy egy fiatal lánnyal cseveg az interneten egy ismeretlen, majd szexuális tartalmú képet kér tőle, később pedig azzal zsarolja, hogy ha nem találkozik vele a lány, közzéteszi az interneten az általa küldött a tartalmakat. A kisfilm arra is figyelmeztet, hogy a bűnözők többnyire erotikus fotókat vagy pénzt követelnek áldozataiktól.

Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a fiatalok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy az ismeretlen, számos esetben rossz szándékú emberek milyen céllal közelednek hozzájuk a világhálón. A szakember szerint az elkövetők gyakran álprofilt használnak, adataikat változtatják. Bárki mondhatja magát bárkinek az interneten, akit személyesen nem ismerünk, azt idegennek kell tekinteni – hívta fel a figyelmet Szabó Henrik.

A rendőrség nyomatékosan felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy ne osszanak meg intim felvételeket, és ha szexuális tartalmú képet kérnek tőlük vagy zsarolni próbálják őket, azonnal szakítsák meg újdonsült online partnerükkel a kapcsolatot. A hatóság arra is figyelmeztet: ne fizessenek a fiatalok a zsarolóknak, és ne habozzanak segítséget kérni a felnőttektől. Ugyancsak fontos, hogy a hasonló bűncselekményekről bizonyíték maradjon, ezért érdemes a beszélgetéseket rögzíteni, képernyőfelvételeket készíteni.

Az Europol vezetésével indított kampányt huszonkilenc országban kezdték meg a hatóságok.