Washington fenntartja magának a jogot az önvédelemre Szíriában

Az amerikai kormányzat továbbra is szeretné megőrizni a kommunikációs csatornákat Moszkvával

MH/MTI – 2017.06.19. 20:40 –

Az Egyesült Államok fenntartja magának az önvédelemhez  való jogot Szíriában - hangsúlyozta hétfőn a Fehér Ház szóvivője. 

Sean Spicer szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki az amerikai kormány álláspontját. 

A szóvivő leszögezte: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában harcoló nemzetközi koalíciós erők - amelyek vezetője az Egyesült Államok - fenntartják maguknak a jogot az önvédelemre. Spicer hangsúlyozta: az amerikai kormányzat - az újonnan kialakult feszültség ellenére -  továbbra is szeretné megőrizni a kommunikációs csatornákat Moszkvával. 

Hasonló értelemben nyilatkozott órákkal korábban Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is, aki a Nemzeti Sajtóklubban tartott rendezvényen hangsúlyozta, hogy Washington "órákon belül" szeretné helyreállítani a szíriai légtérben történő légi egyeztetést Moszkvával. Dunford akkor azt is hozzátette, hogy a földi egyeztetés a Katarban lévő amerikai légitámaszpont és Oroszország között változatlan. 

Washington és Moszkva között a hétvégén alakult ki újabb feszültség: egy amerikai vadászgép ugyanis - később önvédelemre hivatkozva - lelőtte a szíriai légierő egyik harci repülőgépét. 

Az orosz védelmi minisztérium válaszul hétfőn reggel bejelentette: felfüggeszti a légi egyeztetést Washingtonnal s egyúttal az amerikaiak vezette nemzetközi koalíciós erők repülőgépeit és drónjait célpontnak tekinti az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő területeken.