Az ukrajnai háborúban érintett családokból több mint hatszáz gyermek táborozik a Velencei-tónál

Ilyen jellegű támogatást egyik európai ország sem nyújt a háború sújtotta kelet-európai államnak - mutatott rá Soltész Miklós

MH/MTI – 2017.06.19. 17:13 –

A magyar kormány jóvoltából az ukrajnai háborúban érintett családok gyermekei és kísérőik, összesen hatszázhatvanan táboroznak több héten át a Velencei-tónál - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Agárdon.

velenceiFotók: MTI/Bognár Boglárka Soltész Miklós tájékoztatása szerint önkéntesek vették számba azokat a 6 és 13 év közötti ukrán, valamint kárpátaljai magyar gyerekeket, akiknek édesapja Kelet-Ukrajnában harcolt vagy jelenleg is harcol. Emlékeztetett arra, hogy a táborozás harmadik éve folyik: első alkalommal 550, tavaly 600, idén pedig további tíz százalékkal több gyermek és kísérője kapcsolódhat ki a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi objektumában. 

Az államtitkár megjegyezte, hogy ilyen jellegű támogatást egyik európai ország sem nyújt a háború sújtotta kelet-európai államnak.

Soltész Miklós közölte, hogy a kormány idén 45 millió forint támogatást nyújt a programhoz. A múlt héten az első, egyben legnagyobb turnusban összesen 120 gyerek érkezett Agárdra, jelenleg mintegy hatvanan vannak. Túlnyomó többségük ukrán, mindössze néhány kárpátaljai magyar anyanyelvű található közöttük - tette hozzá.

Az államtitkár szerint nagyon jó visszhangja van egész Ukrajnában a táborozási lehetőségnek. Úgy vélte, hogy a táborozó gyerekek "követei Magyarországnak és Ukrajnának, erősítik a két nemzet együttműködését a Kárpátalján élő magyar kisebbség érdekében is".

velencei 2Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló, balra Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló úgy fogalmazott, hogy "Magyarország igazi szomszédként, barátként viselkedik".

Kravcsenkó György, a szervezést végző Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az első csoportot Porosenko ukrán elnök búcsúztatta Ungváron.

Jelezte, hogy a táborba sok esetben szomorú, ideges gyerekek érkeznek, de lelkesen és a visszatérés reményében utaznak haza.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy nehéz sorsú gyerekek érkeznek Agárdra, Magyarország pedig az ukrán háború következményeit a lehetőségeihez mérten igyekszik enyhíteni. Mint mondta, Magyarország egyértelműen szolidaritást mutat ezzel a lépéssel, miközben ennek ellenkezőjét hangoztatva sokaktól kritikát kap.