Lenyűgöző Shanghai

Fotókiállítás és panoráma installáció az Akváriumban

MH – 2017.06.19. 10:49 –

A Shanghai Önkormányzat Tájékoztatási Irodája elhozza Budapestre a Global City címet viselő kampányát. A The Amazing Shanghai (Lenyűgöző Shanghai) című City Campaign különböző rangos eseményeket vonultat fel, melyek között szerepel egy tematikus fotókiállítás, valamint a The Shanghai 360° elnevezésű panorámainstalláció is. A két kiállítást az Akvárium Klubban, illetve az Erzsébet téren rendezik.

amazing

A The Amazing Shanghai kiállítás célja Shanghai új és modern jövőképének bemutatása, a város kulturális szerepének erősítése és az érzelmi identitásának megismertetése a világ népeivel. A Budapesten tartandó rendezvény célja a két város, Shanghai és Budapest kapcsolatainak erősítése, Shanghai kultúrájának bemutatása a magyaroknak, a Kína és az EU közötti magas szintű párbeszéd elősegítése, valamint kulturális és művészeti együttműködések elősegítése Kína és a Belt and Road Initiative (Övezet és Útvonal) elnevezésű kezdeményezés által területileg érintett országok között.

A Lenyűgöző Shanghai című fotókiállítás 80 képet mutat be, lélegzetelállító shanghai utazásra invitálva a látogatókat. A fotográfus művészi látásmódja révén betekintést kapunk Shanghai városának szépségeibe, a város fejlődésébe, kultúrájába és műemlékeibe – a kiállítás egyszerre mutatja be a nagyvárost valamint annak kulturális vetületét és szellemiségét.

Magyarország fontos partnere Kína Belt and Road Initiative elnevezésű kezdeményezésének, régóta fennálló és mély barátságot ápol Kínával, valamint maga Shanghai és Magyarország között is különleges kapcsolat van, ami a XX. század első felére nyúlik vissza. Hudec László magyar építész tervezte Shanghai legjelentősebb épületeinek egy részét: például a Park Hotelt, a Grand Theater (Nagyszínház), a Wukang Mansion, és az (eredeti) Shanghai Beer Factory (Sörgyár) épületeit, valamint számos egyéb mesterművet. Ezeket az épületeket megóvták, kiváló állapotban vannak és Shanghai kulturális örökségének fontos részét képezik. A fotókiállítás látogatói betekintést kaphatnak a történelmi helyszínekbe és a Magyarország és Shanghai között fennálló szoros barátságba.

A Shanghai 360° installáció egy kör alakzatú, falmagasságú kép, ami a shanghai panorámát mutatja be. A kreatív panoráma teljességgel új dimenzióban mutatja a megavárost a fotográfia eszközeivel: a néző valósággal elmerül a képben és úgy érzi magát, mintha Shanghai-ban lenne.

A rotunda 5 méter magas, körmérete pedig 30 méter. A belső panoráma felvételt HG Esch, a német fotográfus művész készítette és komponálta, Jin Mao Tower tetejéről, 420,5 méteres magasságból megörökítve Shanghai bámulatos látképét. A rotunda belsejében a néző úgy érzi magát, mintha a Lujiazui felett lebegne az égen és onnan tekintene le a Huangpu folyó két partja által kínált panorámára.