Még mindig harcolnak a lángokkal Portugáliában

Több települést is körbezárt a tűz, hétszáz tűzoltó dolgozik a területen

MH/CNN – 2017.06.19. 10:47 –

Áder János köztársasági elnök a portugál államfőnek küldött levelében részvétét fejezte ki az országot szombat óta sújtó erdőtűz áldozatai miatt. Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvétnyilvánító levelében döbbenetesnek nevezte a tragédiát, a hozzátartozók számára az egész világról érkeznek az adományok, illetve a részvétnyilvánító üzenetek. A területen több mint hétszáz tűzoltó dolgozik, Anglia és Franciaország repülőgépekkel segédkezik az oltásban.

Kövér László is részvétét fejezte ki
Kövér László az Eduardo Ferro Rodriguesnek, a Köztársasági Gyűlés elnökének küldött hétfői levelében azt írta: mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy az elmúlt napokban Portugáliában fellobbant erdőtűz számos emberéletet követelt. Kövér László a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében is mély részvétét fejezte ki "a borzasztó természeti katasztrófa következtében elhunytak hozzátartozóinak", és mielőbbi teljes felépülést kívánt a sérülteknek.

A hétfői keltezésű, MTI-hez eljuttatott levélben a magyar államfő azt írta Marcelo Rebelo de Sousának: megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő és súlyos károkat okozó, a portugáliai Leiria térségében fellobbant erdőtűzről.
Áder János a magyar nép nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánt a katasztrófa sérültjeinek.
Az államfő azzal zárta levelét: "őszintén osztozunk országa gyászában, és e nehéz órákban lélekben mi is ott állunk a baráti Portugália népe mellett".
Hatvankét ember meghalt, ötvenkilenc pedig megsérült egy szombaton keletkezett rendkívül heves erdőtűzben Portugália középső részén. A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A sérültek között két tűzoltó és egy kisgyerek is van. Sokakat menekülés közben, az autójukban ért el a tűzvész.

Valdemar Alves, a tartomány vezetője elmondta: vannak olyan települések, amelyeket teljesen körbevettek a lángok, és nincs elég tűzoltó ahhoz, hogy felvehessék a harcot az erdőtűzzel – pedig már így is hétszázan próbálják oltani a lángokat. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

A környékbeli iskolákat határozatlan időre bezárták, a vizsgákat elhalasztották. Franciaország és Nagy-Britannia repülőgépeket küldött, hogy segédkezzenek az oltásban, a szociális médiában pedig egymást érik a részvétnyilvánítások, illetve több adománygyűjtést is szerveztek az áldozatok számára. A különösen forró, száraz időjárás miatt a portugál kormány már pénteken figyelmeztetést adott ki, amelyben óvatosságra szólította fel az erdőjárókat.

A kormány vasárnap háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.